Laura Codruţa Kovesi pleacă pe un post creat de Guvernul Tăriceanu, dar neocupat de nimeni până acum

Laura Codruţa Kovesi (Epoch Times România)
Epoch Times România
03.10.2012

Laura Codruţa Kovesi urmează să ocupe postul de înalt reprezentant la misiunea României la Bruxelles pe probleme de justiţie şi luptă anticorupţie,funcţie creată în 2008 în timpul Guvernului Tăriceanu, Daniel Morar refuzând atunci acest post, care nu a fost ocupat de nimeni de la înfiinţarea lui.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât marţi detaşarea la Ministerul Afacerilor Externe a fostului procuror general Laura Codruţa Kovesi, al cărei mandat s-a încheiat la 2 octombrie.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei, Laura Codruţa Kovesi ar urma să ocupe postul de înalt reprezentant la misiunea României la Bruxelles pe probleme de justiţie şi luptă anticorupţie, înfiinţat de Guvernul Tăriceanu, în august 2008.

Prin HG 838 din 13 august 2008 s-a înfiinţat postul de înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei pentru relaţia cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la îndeplinirea condiţionalităţilor stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) privind reforma sistemului judiciar şi lupta anticorupţie.

Postul însă nu a fost ocupat de nimeni până în prezent.

Surse europene declarau în 2008 că înfiinţarea postului de înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei la Bruxelles reprezintă un exerciţiu de relaţii publice şi o încercare de a-l ”neutraliza” pe Daniel Morar, pe când ceea ce aşteaptă CE de la România sunt rezultate în combaterea corupţiei la nivel înalt.

”E un fel de deja-vu. Întreaga idee seamănă foarte mult cu ultimele luni ale guvernului Năstase, când Năstase, Geoană, Diaconescu şi Puşcaş aproape că se stabiliseră în faţa instituţiilor europene, venind cel puţin de trei ori pe lună la Bruxelles pentru a face lobby, astfel încât UE să închidă capitolul 24 (Justiţie şi Afaceri Interne - n.r.), acordând prioritate, aşa cum au făcut-o dintotdeauna, relaţiilor publice, nu rezultatelor”, relatau sursele NewsIn.

Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a propus atunci Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) numirea consilierului său, Monica Şerbănescu, la şefia DNA, iar lui Daniel Morar - postul de adjunct la DNA sau înalt reprezentant al ministerului în cadrul misiunii României la Bruxelles. Daniel Morar a refuzat însă oferta lui Predoiu.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a motivat decizia de a înfiinţa acest post din nevoia de a asigura un ”dialog cu CE pentru ca reforma sistemului judiciar, ca şi lupta împotriva corupţiei, să-şi poată atinge obiectivele”. Premierul s-a arătat surprins că Daniel Morar a refuzat această funcţie. ”Domnul Morar, în opinia mea, în mod surprinzător, a dat un răspuns în două ore, ceea ce mi se pare nefiresc, dar este problema dânsului”, a spus Tăriceanu.

Pentru înfiinţarea acestui post nu au existat consultări între Comisia Europeană şi Guvernul de la Bucureşti, în condiţiile în care decizia s-a luat după un raport MCV critic la adresa României.

”Se poate pune întrebarea ce ar fi urmat să facă Morar la Bruxelles? Nu vorbeşte franceza şi abia înţelege engleza. Nu a lucrat niciodată în mod direct cu instituţiile UE. Cât de insultător trebuie să fi fost pentru el să primească această ofertă de a face doar relaţii publice, când ceea ce era el obişnuit să facă era să producă rezultate convingătoare? Acest lucru întăreşte senzaţia că e o iniţiativă pur românescă menită să-l 'neutralizeze' pe Daniel Morar”, comenta la acea vreme o sursă NewsIn.

Raportul pe justiţie adoptat la 23 iulie 2008 de către Comisia Europeană critica politizarea de către Parlament a cazurilor de corupţie la nivel înalt şi cerea acestuia un ”consens fără echivoc” în susţinerea luptei anticorupţie. Era, în schimb, apreciat ”parcursul pozitiv” al DNA în investigarea cazurilor de corupţie la nivel înalt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor