Laszlo Tokes: Problema discriminării romilor, o provocare ce necesită soluţii la nivel european

Epoch Times România
11.04.2012

Problema discriminării romilor constituie o provocare la nivel european, iar pentru depăşirea sa este nevoie de soluţii la nivel european, a apreciat miercuri eurodeputatul Laszlo Tokes (PPE), într-o dezbatere privind integrarea romilor, organizată în Parlamentul European.

"Am salutat elaborarea, anul trecut, de către Comisia Europeană a "Cadrului european privind strategiile naţionale de integrare a romilor". Acum este foarte important ca măsurile incluse în strategiile naţionale în acest domeniu să fie şi puse în practică", a spus Tokes.

Eurodeputatul bulgar Andrei Kovacev (PPE) a accentuat importanţa gestionării eficiente a fondurilor pentru diferite programe cu finanţare europene, în special a celor destinate construirii de locuinţe pentru persoanele fără adăpost. El a menţionat că în Bulgaria nouă din 10 persoane fără adăpost sunt romi, dând ca exemplu pozitiv un proiect-pilot în valoare de 15 milioane euro pentru construcţia de locuinţe în oraşele Burgas, Varna şi Kyustendil.

Din partea Comisiei Europene, Jana Balazova, policy-officer în cadrul Directoratului General Justiţie, a salutat faptul că toate statele membre şi-au onorat angajamentul de a prezenta strategii naţionale pentru integrare a romilor. Ea a recunoscut totuşi că măsurile propuse de unele ţări membre nu sunt destul de ambiţioase, exprimând însă sprijinul CE pentru punerea în practică a strategiilor. În primăvara acestui an, Comisia Europeană va prezenta Parlamentului European şi Consiliului propria sa evaluare despre strategiile naţionale.

În prezent, populaţia romă numără, la nivelul Europei, 10-12 milioane de persoane, fiind cea mai mare minoritate etnică, prezentă în fiecare dintre cele 27 de state membre. Vârsta medie a populaţiei rome este de 25 de ani, pe când cea a populaţiei majoritare este 40 de ani.

Prin "Cadrul european privind strategiile naţionale de integrare a romilor", prezentat de Comisia Europeană în luna aprilie 2011 şi aprobat de Consiliul European în iunie anul trecut, s-a cerut statelor membre să prezinte până la finalul anului trecut strategii naţionale de integrare a romilor. Obiectivele urmărite de strategii trebuie să fie, potrivit cadrului european, asigurarea accesului la educaţie, angajare pe piaţa muncii, servicii de sănătate şi locuinţe.

Strategia Europa2020 a stabilit, în privinţa gradului de angajare, un obiectiv de 75% pentru populaţia cu vârste între 20 şi 64 de ani. Conform datelor Băncii Mondiale, rata de angajare a romilor (mai ales pentru femei) este mult sub această cifră. Un raport al Agenţiei Europene pentru Drepturi Fundamentale, elaborat în urma unui studiu realizat în şapte state membre, subliniază că romii sunt puternic discriminaţi pe piaţa muncii. Astfel, statele membre trebuie să permită accesul locuitorilor romi, fără discriminare, la programe de instruire profesională, la piaţa muncii, la iniţiative şi instrumente prin care romii pot lucra pe cont propriu.

În plus, statele membre ar trebui să asigure accesul la îngrijire medicală de calitate, mai ales pentru copii şi femei. Serviciile sociale şi cele de prevenire ar trebui să fie aceleaşi pentru populaţia majoritară şi pentru romi, iar romii calificaţi ar trebui să fie implicaţi în programe de îngrijire medicală.

În privinţa accesului la utilităţi publice precum apa, reţeaua de electricitate şi gaze, statele membre ar trebui să promoveze accesul nediscriminatoriu la locuinţe, inclusiv locuinţe sociale. Acţiunile pentru romi privind acest domeniu trebuie să fie parte a unui plan unitar care să includă educaţia şi sănătatea şi accesul la piaţa muncii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor