Preşedintele Parlamentului ungar nu ar trebui să se implice în campania din România, afirmă Kelemen

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. (www.kelemenhunor.ro)
Epoch Times România
02.06.2012

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a declarat, sâmbătă, la Arad, că preşedintele Parlamentului Ungariei nu ar trebui să fie prezent în campania electorală din România.

Întrebat dacă preşedintele Parlamentului ungar ar trebui să-şi ceară scuze pentru declaraţiile făcute la adresa Guvernului României săptămâna trecută, la Odorheiu Secuiesc, Kelemen a spus că el nu poate "da cu presupusul despre ceea ce ar trebui să facă preşedintele Parlamentului ungar".

"Eu ştiu un singur lucru, el nu ar trebui să fie prezent în campanie în România. Atâta pot să vă spun, pentru că nu am fost de acord niciodată, indiferent despre cine e vorba, indiferent din ce partid vine, nu ar trebui să se implice în campania electorală din România, în competiţia noastră internă. Asta este clar", a spus Kelemen.

Liderul UDMR a spus, însă, că nu crede că în cadrul Uniunii Europene un politician poate fi declarat persona non grata. "Eu nu cred că în Uniunea Europeană se poate face un astfel de demers, să declari pe cineva persona non grata, în cadrul Uniunii Europene nu cred că asta e o soluţie. Sigur, acest lucru nu înseamnă că eu sunt de acord cu declaraţiile şi mai ales cu stilul preşedintelui Parlamentului Ungariei, cu domnul Kover, dar acest lucru îl caracterizează pe domnul preşedinte Kover şi nu pe altcineva", a spus Kelemen Hunor.

De asemenea, Kelemen a spus că problemele comunităţii maghiare din România trebuie rezolvate în ţara noastră. "Pot spune cu fermitate că toate problemele comunităţii maghiare din România se vor rezolva în România. Din acest punct de vedere, în 22 de ani nu s-a schimbat nimic. Cine crede că prin declaraţii dure, foarte dure sau mai amicale poate rezolva problemele comunităţii maghiare se înşeală. Noi avem experienţa destul de lungă, eu mai puţin lungă, dar am colegi care au experienţa de 22 de ani, eu am constatat că dacă vrem să rezolvăm ceva prin dialog, prin argumente şi prin înţelegeri se pot rezolva aceste probleme atât la nivel local, cât şi la nivel central", a precizat Kelemen.

El a mai spus că UDMR are "o relaţie corectă" cu premierul Ungariei. "Am avut mai multe discuţii şi promisiunea a fost, la un moment dat, exprimată şi de ministrul de Externe ungar, la Bucureşti, că membrii Guvernului nu vor veni şi nu se vor implica în campania electorală din România. Şi nu s-a întâmplat, miniştrii, secretarii de stat nu s-au implicat în campanie", a spus Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a mai spus că "ar fi fost o ocazie să se întâlnească cei doi premieri la Bucureşti" vineri. "Eu, personal, aş fi vrut să aibă loc o astfel de discuţie între cei doi premieri, mai ales ca sunt foarte multe lucruri care trebuie discutate, lucruri care ne privesc pe noi toţi şi lucruri care ne privesc pe noi, maghiarii din România. Şi eu sper că în viitorul apropiat se va realiza o astfel de întâlnire între cei doi premieri", a mai afirmat Kelemen.

Despre scandalul reînhumării poetului maghiar Nyiro Jozsef, Kelemen a spus că, în opinia sa, politicul nu ar fi trebuit să se implice deloc în acest eveniment şi că acest lucru putea fi realizat foarte liniştit de către uniunile scriitorilor din cele două ţări.

"Trebuia să se facă această reînhumare de către Uniunea Scriitorilor din Ungaria şi Uniunea Scriitorilor din România, politicul nu trebuia să se implice deloc în acest scandal, care a fost, până la urmă, un eveniment ieftin şi hiperpolitizat", a susţinut liderul UDMR. "Noi am considerat că ei, de la PCM, au făcut un eveniment de campanie electorală din reînhumare şi de aceea nici nu ne-am dus", a mai spus Kelemen Hunor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor