La Guantanamo, hrănirea forţată a deţinuţilor în greva foamei se practică în cel mai mare secret
În spatele gardurilor de sârmă ghimpată, hrănirea forţată a deţinuţilor aflaţi în greva foamei se practică în cel mai mare secret. Niciun bilanţ nu mai este dezvăluit, iar noul comandant de operaţiuni a interzis filmarea acestui proces controversat, comentează AFP.
'Nu vorbim despre asta', a spus şeful închisorii, când AFP i-a cerut numărul deţinuţilor hrăniţi prin sonde.
'Altădată, ofeream un bilanţ zilnic (...), însă deţinuţii manipulează media cu regularitate', a spus contraamiralul Kyle Cozad, care comandă din iulie forţa interarme responsabilă de închisoare.
Imposibil de a cunoaşte numărul deţinuţilor aflaţi în greva foamei sau hrăniţi cu forţa din cei 148 de deţinuţi de la Guantanamo. Nu a mai fost comunicat niciun bilanţ din octombrie 2013, când autorităţile închisorii au decretat sfârşitul unei greve a foamei fără precedent.
Mişcarea a durat peste şase luni şi a implicat până la două treimi dintre deţinuţi, dintre care 46 dintre ei au fost hrăniţi prin sonde. Aceste cifre erau atunci furnizate zilnic de purtătorul de cuvânt al închisorii de la Guantanamo.
'Decizia privind nutriţia enterală nu este luată la simpla declaraţie a unui deţinut, ea se bazează pe diverşi factori şi, înainte de toate, pe o evaluare medicală a unui doctor calificat. Este vorba de o preocupare medicală şi este singurul motiv pentru care decidem să hrănim (astfel) un deţinut', a explicat contraamiralul Cozad.
'Când ei încep să mănânce din nou sau reintră într-o stare nutritivă staţionară, atunci decidem să îi scoatem de pe această listă', a spus el.
Şeful trupelor desfăşurate în închisoare este cel care decide, în ultimă instanţă, cine trebuie hrănit astfel, inclusiv împotriva voinţei sale.
'Este responsabilitatea mea. Suntem într-un loc izolat (...) şi nu avem posibilitatea de a proceda la evacuarea sanitară a cuiva care este grav bolnav după un lung post fără caracter religios', a explicat contraamiralul.
Un judecător federal din Washington este cel care validează întreaga procedură. Sirianul Abou Dhiab i-a cerut să nu i se mai aplice şedinţele zilnice de alimentaţie forţată, pe care le consideră acte de tortură.
Însă judecătorul Gladys Kessler a concluzionat că militarii sunt conduşi de o 'necesitate medicală' de a împiedica moartea deţinutului aflat în greva foamei şi că aceştia nu încearcă 'să-i producă în mod deliberat o suferinţă'.
Acelaşi judecător a dispus totuşi să fie dezvăluite 28 de înregistrări video clasificate în care este arătat cum deţinutul este hrănit prin sonde, spre nemulţumirea guvernului, care a obţinut amânarea publicării înregistrărilor.
De atunci, comandantul Cozad a decis ca astfel de proceduri să nu mai fie filmate.