Kremlinul respinge acuzaţiile că ar fi vrut asasinarea CEO-ului unui gigant german din domeniul armelor

Directorul general al Rheinmetall, Armin Papperger (Getty Images)
Redacţia
15.07.2024

Personalităţi politice şi guvernamentale germane de top au reacţionat cu indignare la un raport CNN potrivit căruia serviciile secrete ruse ar fi complotat pentru asasinarea lui Armin Papperger, directorul celei mai mari companii de armament din Germania, Rheinmetall, informează Zero Hedge.

Compania se numără printre principalii furnizori europeni de proiectile de artilerie de 155 mm, tancuri, vehicule blindate şi alte echipamente militare esenţiale pentru Kiev.

Kremlinul o numeşte fantezie şi arată că acuzaţia majoră nu ar fi însoţită de nicio dovadă.

"Serviciile secrete americane au descoperit la începutul acestui an că guvernul rus a planificat asasinarea directorului executiv al unui puternic producător german de armament care a produs obuze de artilerie şi vehicule militare pentru Ucraina, potrivit a cinci oficiali americani şi occidentali familiarizaţi cu acest episod", afirmă raportul bombă al CNN publicat la sfârşitul săptămânii trecute.

Citiți și Rusia a încercat să îl asasineze pe directorul general al unei firme de armament care trimite arme în Ucraina, relatează CNN

Timp de mai multe luni, în presa occidentală au existat acuzaţii pe scară largă care indicau o campanie de război rusească ilegală şi secretă pentru a efectua misiuni de sabotaj împotriva companiilor europene de apărare şi de producţie care aprovizionează Ucraina.

Raportul făcea aluzie la aceste relatări anterioare: "Complotul a fost unul dintr-o serie de planuri ruseşti de a asasina directori din industria de apărare din Europa care sprijineau efortul de război al Ucrainei, au declarat aceste surse".

Acesta a detaliat în continuare că "planul de a-l ucide pe Armin Papperger, un goliat cu părul alb care a condus sarcina de producţie germană în sprijinul Kievului, a fost cel mai elaborat".

În ultimele luni, au existat mai multe cazuri de incendii care au cuprins unităţi de producţie de arme şi muniţii în Regatul Unit şi pe continentul european, unele dintre acestea fiind detaliate anterior. Simultan, Rusia a fost subiectul unor incendii la fel de misterioase la clădiri şi companii ale contractorilor din domeniul apărării.

În ceea ce priveşte presupusul complot de eliminare a directorului general al Rheinmetal, relatarea publicată de CNN este furnizată în întregime de oficiali anonimi ai serviciilor de informaţii, ceea ce o face imposibil de verificat în acest moment, în afară de a lua în considerare spusele oficialilor americani, germani şi NATO.

Potrivit mai multor informaţii din raportul original, "atunci când americanii au aflat de acest efort, au informat Germania, ale cărei servicii de securitate au reuşit să îl protejeze pe Papperger şi să împiedice complotul. Un oficial guvernamental german de nivel înalt a confirmat că Berlinul a fost avertizat de SUA cu privire la complot".

Dar purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a respins acuzaţiile ca fiind "ştiri false": "Totul este prezentat în stilul unei alte ştiri false, astfel încât astfel de rapoarte nu pot fi luate în serios", a declarat el la sfârşitul săptămânii.

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a părut să confirme tardiv că guvernul german consideră avertismentele credibile.

"Având în vedere ultimele rapoarte privind Rheinmetall, aceasta este ceea ce am comunicat de fapt din ce în ce mai clar în ultimele luni: Rusia duce un război hibrid de agresiune", declarase ea în cadrul unui briefing de presă la summitul NATO de la Washington.

De atunci, Papperger însuşi a declarat pentru Financial Times că autorităţile germane au impus "un nivel ridicat de securitate în jurul persoanei mele" - iar acum este considerat a fi cel mai bine protejat cetăţean privat din toată Germania.

Un alt aspect interesant al acestei istorii este momentul: dezvăluirea CNN a coincis exact cu încheierea summitului anual NATO din Washington, într-un moment în care oficialii occidentali au îndemnat alianţa să menţină cursul în privinţa Ucrainei şi să se angajeze să furnizeze mai multe arme pentru anii următori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor