Kremlinul mai bagă un om de presă după gratii. O jurnalistă ruso-americană, condamnată la peste şase ani de închisoare

Jurnalista ruso-americană, Alsu Kurmasheva (Youtube - screenshot)
Redacţia
23.07.2024

Un tribunal rus a condamnat-o pe Alsu Kurmaşeva, o jurnalistă ruso-americană care lucrează pentru Radio Europa Liberă/Radio Liberty (RFE/RL), la 6 ani şi jumătate de închisoare pentru răspândirea de informaţii false despre armata rusă, a dezvăluit luni tribunalul, potrivit Reuters.

Un purtător de cuvânt al tribunalului din oraşul Kazan (sud) a declarat că Alsu Kurmaşeva a fost condamnată vineri, după două zile de proceduri judiciare. Avocatul acesteia nu a răspuns imediat la o întrebare cu privire la posibilitatea de a face apel, iar ambasada SUA nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Preşedintele şi directorul general al RFE/RL, Stephen Capus, a numit procesul şi condamnarea lui Kurmaşeva „o bătaie de joc la adresa justiţiei”.

„Singurul rezultat corect este ca Alsu să fie eliberată imediat din închisoare de către răpitorii ei ruşi. A trecut demult timpul ca acest cetăţean american, draga noastră colegă, să fie reunită cu familia ei iubitoare”, a precizat Capus într-o declaraţie.

Kurmaşeva, în vârstă de 47 de ani, este stabilită la Praga şi a fost reţinută începând cu 18 octombrie, când a fost arestată în timp ce îşi vizita familia în regiunea sa natală, Tatarstan, din Rusia. Ea a fost reţinută prima dată pentru scurt timp la începutul anului trecut în timp ce încerca să părăsească Rusia, iar paşapoartele i-au fost confiscate.

Iniţial, o instanţă a găsit-o vinovată de faptul că nu a declarat că deţinea un paşaport american, lucru obligatoriu în conformitate cu legislaţia rusă, şi a amendat-o. O săptămână mai târziu, ea a fost acuzată că nu s-a înregistrat ca „agent străin”, acuzaţie la care a pledat nevinovată.

Soţul ei, Pavel Butorin, care lucrează de asemenea pentru RFE/RL, a scris pe X: „Fiicele mele şi cu mine ştim că Alsu nu a făcut nimic rău. Şi lumea ştie la fel. Avem nevoie de ea acasă”.

Butorin a declarat că arestarea soţiei sale a fost legată de o carte pe care a editat-o, intitulată „Spunând NU războiului. 40 de poveşti ale ruşilor care se opun invaziei ruseşti din Ucraina”.

Gerşkovici şi Kurmaşeva se numără printre cel puţin cinci americani condamnaţi şi închişi în Rusia, pe fondul celei mai mari rupturi a relaţiilor dintre Moscova şi Occident de la Războiul Rece.

RFE/RL, care a difuzat ştiri despre Europa de Est şi fosta Uniune Sovietică încă din timpul Războiului Rece, este finanţată de Congresul SUA.

Rusia a desemnat-o drept „agent străin” şi organizaţie „indezirabilă”, clasificări care au conotaţii negative ale Războiului Rece şi care o interzic efectiv în interiorul Rusiei.

De la invazia rusă în Ucraina în 2022, Moscova a impus pedepse lungi cu închisoarea persoanelor condamnate pentru criticarea războiului, în temeiul unei legi care interzice răspândirea de informaţii false despre armată.

Butorin a solicitat guvernului Statelor Unite să o desemneze pe Kurmaşeva drept deţinută pe nedrept, aşa cum consideră Washingtonul cazul lui Gerşkovici, pentru a deschide noi căi diplomatice de negociere a eliberării sale. Washingtonul nu a organizat o campanie publică similară pentru eliberarea sa.

Vineri a fost, de asemenea, ziua în care o instanţă separată din Ekaterinburg l-a condamnat pe un alt cetăţean american, reporterul Evan Gerşkovici, de la Wall Street Journal, la 16 ani de închisoare pentru spionaj, în urma unui proces de trei zile desfăşurat cu uşile închise. Ziarul său şi Statele Unite au calificat procesul drept o farsă, iar Washingtonul a declarat că depune eforturi pentru a obţine eliberarea sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor