Kremlin: Impunerea de sancţiuni împotriva lui Vladimir Putin ar echivala cu ruperea relaţiilor dintre Rusia şi SUA

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. (Captură Foto)

Adoptarea de către SUA a unor sancţiuni împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin în cazul unei agresiuni a Rusiei în Ucraina "depăşeşte o limită" şi ar echivala cu ruperea relaţiilor dintre Rusia şi SUA, a denunţat joi Kremlinul după prezentarea unui proiect în acest sens în Senatul SUA, transmite agenţia Reuters.

"Sancţiunile împotriva unui şef de stat reprezintă o măsură care depăşeşte o limită, ar echivala cu o rupere a relaţiilor", a avertizat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse.

Peskov a mai atras atenţia că propunerea senatorilor americani "nu este de natură să contribuie la stabilirea unei atmosfere constructive în cadrul discuţiilor" între Rusia şi Occident privind detensionarea situaţiei privind Ucraina.

Peskov a mai transmis că Moscova consideră drept "extrem de negativ" pachetul de sancţiuni propus, considerând că este o încercare de a pune presiune asupra Moscovei.

"Impunerea de sancţiuni împotriva unui şef de stat este scandaloasă", a afirmat Peskov, avertizând că Rusia va răspunde imediat în cazul în care proiectul ar fi votat, potrivit TASS.

Legea intitulată "Apărarea suveranităţii Ucrainei" prevede sancţiuni împotriva şefului statului rus, premierului Mihail Mişustin, unor înalţi responsabili militari şi mai multor entităţi din sectorul bancar rus.

Săptămâna aceasta au avut loc trei runde de convorbiri pe tema detensionării situaţiei din Ucraina - luni prin întâlniri bilaterale ruso-americane la Geneva, miercuri la Bruxelles, în cadrul consiliului NATO-Rusia şi joi în cadrul OSCE. Toate s-au terminat fără obţinerea unui rezultat concret. Rusia a impus condiţii pentru detensionarea situaţiei de la graniţele Ucrainei - unele dintre ele fiind garanţii scrise că Alianţa nu se va extinde în Est (în Ucraina şi Georgia) şi că NATO îşi va retrage efectivele din blocul estic, conform aliniamentului alianţei din 1997.

La sfârşitul rundelor de convorbiri, NATO a refuzat să accepte "şantajul" Rusiei, Moscova la rândul său ameninţând că cererile sale nu sunt negociabile.

Rusia susţine că desfăşurarea a zeci de mii de soldaţi la frontiera cu Ucraina reprezintă o reacţie la prezenţa tot mai apropiată şi ostilă a NATO în ceea ce Moscova consideră a fi zona sa de influenţă.

Peskov a făcut o evaluare a primelor două runde de discuţii pe teme de securitate care au avut loc săptămâna aceasta între Rusia, SUA şi NATO, calificându-le drept "lipsite de succes", constatând dezacorduri în privinţa problemelor fundamentale, potrivit Reuters.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe