Kovesi: Nu îmi dau demisia! Asistăm la un festival disperat al inculpaţilor, vor să îngenuncheze statul

Inculpaţii s-au angajat într-un asalt asupra justiţiei, vor să umilească societatea, să-i umilească pe români, a subliniat şefa DNA Laura Codruţa Kovesi.
Laura Codruta Kovesi (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
14.02.2018

DNA nu este un om, DNA este o instituţie, iar acest atac nu este despre Kovesi, este despre procurorii care şi-au făcut treaba în ultimii ani, acest atac vizează statul român şi umilirea cetăţenilor de către inculpaţi, a atras atenţia miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, procurorul-şef Laura Codruţa Kovesi, care a anunţat că nu are de gând să-şi dea demisia în urma scandalului provocat de fostul deputat PSD Vlad Cosma.

"Nu cred că acest atac este întâmplător. Asistăm în ultima perioadă la un festival disperat al inculpaţilor, un festival în care inculpaţi condamnaţi, în care inculpaţi trimişi în judecată spun neadevăruri, spun părţi de adevăr. Aici nu este vorba despre Kovesi sau despre procurorul-şef al DNA. DNA nu este un om, DNA este o instituţie. Acest atac nu este despre Kovesi, acest atac este despre procurorii care şi-au făcut treaba în ultimii ani şi acest atac vizează îngenuncherea statului român, vizează umilirea societăţii şi umilirea cetăţenilor români", a declarat Kovesi.

Potrivit şefei DNA, instituţia pe care o reprezintă este atacată tocmai pentru că îşi face treaba bine.

"Pentru ce suntem atacaţi? Pentru că ne-am făcut treaba, pentru că am dovedit fapte de corupţie, pentru acest lucru suntem atacaţi. Justiţia este sub un asalt de peste un an de zile şi dacă ne uităm cine atacă vedem inculpaţi condamnaţi, inculpaţi trimişi în judecată, nu cetăţenii cinstiţi, oameni care au bani, resurse, oameni care au posibilităţi şi care doresc să decredibilizeze actul de justiţie, să decredibilizeze ceea ce s-a făcut în mod corect în ultimii ani, să ducă în derizoriu faptele de corupţie. Aici nu vorbim despre funcţia pe care o am eu, sau despre mine, ci despre un mesaj trimis întregii societăţi şi în special justiţiei. (...) Nu am de ce să-mi dau demisia. (...) Nu vorbim de mine personal, ci de mesajul care se transmite celor care au avut curaj să lupte cu corupţia la nivel înalt. Cine ne atacă? Inculpaţii disperaţi. Despre asta vorbim", a afirmat Kovesi.

Procurorul şef DNA a reamintit faptul că, la preluarea mandatului, a anunţat toleranţă zero la corupţie şi la neprofesionalism în cadrul instituţiei.

"Am declarat la preluarea mandatului de procuror şef al DNA toleranţă zero la corupţie, toleranţă zero la neprofesionalism în DNA. Nu este prima dată când sunt incidente cu privire la activitatea profesională din DNA. (...) DNA a dovedit că respectă legea, că legea e egală pentru toţi. (...) Dacă un procuror dintr-o instituţie a încălcat legea, nu înseamnă că toţi sunt la fel. (...) Atunci când procurorii n-au respectat atribuţiile profesionale, am sesizat Inspecţia Judiciară. Am cerut Consiliului Superior al Magistraturii revocarea unor procurori care nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu. Cred că sunt probleme în toate instituţiile, important este cum te raportezi la ele. La primul semn că un procuror din DNA nu a respectat legea, nu a avut o conduită corespunzătoare, am reacţionat conform atribuţiilor legale. Atunci când a fost vorba de o faptă penală, am investigat-o. Atunci când a fost vorba de o abatere disciplinară, am sesizat inspecţia disciplinară sau am cerut revocarea procurorilor care nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu. Dar acest lucru ce înseamnă? Că avem mecanisme interne de autocurăţare. Acest lucru nu înseamnă că toţi procurorii din DNA sunt la fel", a menţionat Kovesi.

Procurorul şef a evidenţiat faptul că, de când conduce DNA, instituţia a obţinut cele mai bune rezultate de la înfiinţarea ei.

"Procurorii din DNA nu falsifică probe, procurorii din DNA respectă legea în administrarea probelor. Modul în care lucrează procurorii din DNA într-un dosar penal este supus controlului judecătoresc. În toate dosarele noastre care sunt supuse judecăţii, judecătorii verifică dacă procurorii au respectat legea atunci când au administrat o probă. Este în curs o verificare a Inspecţiei Judiciare. Inspecţia Judiciară s-a sesizat încă din cursul zilei de luni. Mai mult decât atât, doi dintre colegii ale căror nume au fost vehiculate în presă au sesizat chiar ei Consiliul Superior al Magistraturii şi implicit Inspecţia Judiciară tocmai pentru a se face aceste verificări. Aşteptăm să vină Inspecţia Judiciară şi aşteptăm să se verifice modul în care s-a lucrat în acest dosar", a punctat Kovesi.

Urmăriţi materialul video pentru a vedea declaraţiile integrale făcute de şefa DNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor