Kovesi cere schimbarea Codului de procedură penală

Laura Codruţa Kovesi la CSM
Laura Codruţa Kovesi la CSM (Epoch Times România)

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a trimis vineri o scrisoare deschisă ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, în care susţine necesitatea unei intervenţii legislative urgente care să modifice dispoziţiile din Codul de procedură penală privind controlul judiciar şi controlul judiciar pe cauţiune şi să reglementeze durata pentru care pot fi dispuse aceste măsuri, procedura şi durata maximă pentru care pot fi prelungite.

Cererea şefei DNA survine în contextul în care CCR a decis cu o zi în urmă că măsura controlului judiciar este neconstituţională pentru că nu este prevăzută durata de aplicare a acestei măsuri, fapt care contravine prevederilor din Constituţie referitoare la restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale cu raportare la libertatea individuală, la libera circulaţie şi la viaţa intimă, familială şi privată.

Din perspectiva DNA, controlul judiciar ar trebui să fie dispus pentru o perioadă de 60 de zile şi prelungit succesiv pentru aceeaşi perioadă, iar durata totală a măsurii preventive să nu depăşească doi ani.

În scrisoarea transmisă ministrului Justiţiei, Kovesi notează că adoptarea recentei decizii poate da naştere unor vulnerabilităţi în cauzele penale aflate în curs şi în care s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar. Conform DNA, în aceste condiţii, există mai multe persoane publice suspectate de săvârşirea unor infracţiuni grave care se pot sustrage de la răspundea penală.

Astfel, DNA arată că există riscul ca inculpaţii a căror libertate de mişcare a fost restrânsă de către judecătorul de drepturi şi libertăţi să părăsească teritoriul ţării, îngreunând astfel desfăşurarea procesului penal.

"Având în vedere că pe rolul DNA există mai multe asemenea cauze care privesc persoane publice suspectate de săvârşirea unor infracţiuni grave şi care beneficiază de resurse materiale semnificative, materializarea acestui risc poate crea în rândul publicului impresia că inacţiunea autorităţilor a facilitat acestor persoane sustragerea de la răspunderea penală", se arată în comunicatul DNA.

Şefa DNA apreciază că, în contextul de faţă, modificările ar trebui adoptate printr-o ordonanţă de urgenţă care să intre în vigoare anterior publicării deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial.