Klaus Iohannis, poziţie de forţă în cazul Vâlcov. Victor Ponta se eschivează

11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru  funcţia de Preşedinte al României. În imagine, Klaus Iohannis
11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru funcţia de Preşedinte al României. În imagine, Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Imediat după ce i-a cerut premierului Victor Ponta revocarea din funcţie a ministrului de Finanţe acuzat de trafic de influenţă, Darius Vâlcov, lucru care de altfel s-a şi întâmplat ulterior, preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat nemulţumit, pe contul său de Facebook, că un membru al Guvernului, acuzat de fapte grave de corupţie, întârzie să-şi prezinte demisia de onoare.

"Traficul de influenţă, deturnarea banilor publici, evaziunea fiscală şi alte forme de corupţie de care se pot face vinovaţi demnitarii nu compromit numai persoanele în cauză, ci şi clasa politică în general şi credibilitatea instituţiilor statului în ochii cetăţenilor", a transmis Klaus Iohannis.

Un exemplu dat de preşedinte în acest caz este situaţia lui Laszlo Borbely, care a scăpat de urmărirea penală graţie votului binevoitor acordat de colegii săi din Camera Deputaţilor, dar şi cel al lui Darius Vâlcov.

"Am asistat recent la sfidarea justiţiei în Parlament în cazul Borbely. Acum, un membru al Guvernului întârzie să-şi prezinte demisia de onoare, acuzat fiind de trafic de influenţă. Mesajul meu este unul singur: nimeni nu este mai presus de lege, iar oamenii politici au o dublă responsabilitate, să-şi respecte alegătorii şi să întărească, prin cinste şi corectitudine, instituţiile statului", a subliniat preşdintele Klaus Iohannis.

Până la apelul şefului statului, Darius Vâlcov nu dădea semnale că ar avea de gând să părăsească funcţia de ministru, ba din contră: "Nu am demisionat şi nici nu am de gând să o fac!", a transmis ministrul publicaţiei stiripesurse.ro

De altfel, nici premierul Ponta nu vorbea despre o eventuală demisie a lui Vâlcov, ci mai degrabă despre rolul determinant pe care acesta "l-a avut şi va continua sa îl aibă" în proiectului noului Cod Fiscal.

Se pare însă că ieşirea publică a preşedintelui Klaus Iohannis a schimbat cursul evenimentelor. Premierul Victor Ponta a anunţat cu puţin timp după intervenţia şefului statului, că Darius Vâlcov, "unul dintre cei mai performanţi miniştri" a demisionat, deşi a susţinut că acest lucru a avut loc cu cateva ore înainte de solicitarea preşedintelui.

"Cu siguranţă Vâlcov a fost unul din cei mai performanţi miniştri. E o pierdere pentru guvern. Ministrul de Finanţe e o poziţie-cheie pentru guvern. Vreau să termin proiectul Codului Fiscal ca să putem să îl trimitem la Parlament, i-am spus şi preşedintelui. Nu am pe cineva pe care să îl propun la minister pentru că e o chestie serioasă. Am trei nume, dar nu ştiu cine vrea. Sper să găsesc un kamikaze care să vrea. Sunt oameni capabili. Problema este să-i conving să-şi asume această responsabilitate. Sunt puţini oameni care vor să se implice", a declarat Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta a revenit însă cu precizări anunţând că Vâlcov va rămâne în funcţie până când noul Cod Fiscal va pleca spre Parlament.

Motivul acestei decizii, explică premierul, este că procedura de aprobare a noului Cod Fiscal ar trebui reluată în cazul în care se schimbă persoana ministrului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne