Laszlo Borbely scapă de urmărire penală. Fostul ministru s-a plâns de abuz al procurorilor

Laszlo Borbely
Laszlo Borbely (Epoch Times România)

UPDATE: Laszlo Borbely a scăpat de urmărire penală, deputaţii respingând cererea DNA în acest sens, cu 154 de voturi împotrivă şi 125 pentru urmărire penala, din cele 284 de voturi exprimate. Anterior, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor avizase favorabil începerea urmăririi penale.

***

Membrii Camerei Deputaţilor vor vota miercuri cererea DNA cu privire la încuviinţarea începerii urmăririi penale a colegului lor, deputatul UDMR Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului şi Pădurilor, acuzat de săvârşirea a trei infracţiuni de trafic de influenţă.

Pe modelul deja consacrat de Vosganian, Udrea şi de mulţi alţii înaintea lor, anterior votului, Borbely le-a ţinut colegilor săi un discurs, încercând să-i convingă de faptul că o eventuală urmărire penală a sa ar legitima "un abuz."

Prezentându-se drept un veteran al Parlamentului, Laszlo Borbely a făcut trimitere la comunism, (pe modelul Monicăi Ridzi, care s-a comparat cu bunica sa, deportată în 1945 de comunişti). Dacă Elena Udrea s-a plâns că dosarul său se bazează pe denunţuri, Laszlo Borbely în schimb a acuzat că DNA a cerut redeschiderea dosarul său doar în baza unui autodenunţ şi, la fel ca mai toţi parlamentarii urmăriţi penal, s-a plâns de un abuz al procurorilor.

Redăm fragmente ilustrative din discursul lui Borberly, publicat de B1 TV

"Sunt un veteran al Parlamentului, de 21 de ani sunt parlamentar. Am ţinut multe discursuri de la acest microfon, azi o să am un discurs mai atipic. Ştiu că e târziu, aveţi puţintică răbdare, sper că vă voi trezi interesul. Nu ne-a deranjat în timpul comunismului atât de mult că primeam mâncarea pe tichete, ci lipsa de libertate. Şi ne-am câştigat porţia de libertate în 89 (..) Era un slogan (..) nu vă fie frică, eu cred că şi azi aceste deziderate sunt valabile. De aceea suntem trimişi în Parlament, să ne spunem deschis părerile, punctele de vedere, nimeni nu ne poate lua acest drept. Fiecare instituţie poate să greşească, e formată din oameni, şi fiecare instituţie are responsabilitate. Referitor la imunitate, în 25 de ţări e o imunitate mai puternică pentru parlamentari decât în România. Dar există o prevedere în Constituţia în care se poate opri un abuz al instituţiilor.

În 2012, când s-a propus urmărirea penală faţă de mine, mi-am dat imediat demisia din Guvern. Acesta a fost un gest politic (..) Din analiza dosarului, Camera Deputaţilor a apreciat că nu sunt întrunite actele constitutive ale începerii urmăririi penale şi n-a încuviinţat cererea. În ianuarie 2014, am primit oficial comunicarea neînceperii urmăririi penale. De un an şi jumate nu au apărut elemente noi în dosar. În ianuarie 2015, am aflat din presă că se redeschide acest dosar, iar cererea a fost judecată în lipsa mea în ÎCCJ.

(...)

Pentru a redeschide un dosar e o cerinţă obligatorie apariţia unui element nou. Faţă de 2012 nu există în plus decât un autodenunţ de o pagina al unui aşa-zis intermediar care ar fi dat 50.000 de euro unei persoane necunoscute la o benzinarie care, conform declaraţiei, trebuia să ajungă la mine pentru a facilita nişte contracte. Acest autodenunţ a fost făcut la mai bine de 3 ani de la presupusul eveniment. Nu are nicio legătură cu dosarul din 2012. Autodenunţul a fost depus în 29 decembrie 2014, iar în 5 ianuarie 2015, DNA Oradea, fără o minimă verificare a denunţului, a trimis la ÎCCJ ordonanţa de cerere a începerii urmăririi penale. Nu există nicio dovadă că s-ar fi făcut vreo cercetare preliminară elementară pentru a avea unele indicii de intenţie a unor infracţiuni. E un abuz clar al unor procurori. Cred că trebuie să luăm în considerare ce prevede Constituţia pentru a nu se face asemenea abuzuri”, a declarat liderul UDMR în faţa colegilor deputaţi.

Reamintim că şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, i-a solicitat procurorului general al Curţii Supreme, la începutul lunii februarie, să sesizeze Camera Deputaţilor în vederea formulării cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de deputatul UDMR, Laszlo Borbely, fost ministru al Ministerului Mediului şi Pădurilor într-un dosar mai vechi, redeschis după ce au apărut elemente noi. Anterior, Parlamentul a respins cererea procurorilor de ridicare a imunităţii.

Mai multe despre cererea DNA vizând arestarea lui Borbely, puteţi citi aici

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne