Kievul exclude concesii teritoriale. Preşedintele Poloniei: Sacrificarea oricărui teritoriu e o “lovitură uriaşă” pentru Occident

Oraşul Mariupol după bombardamentele forţelor ruse, 20 aprilie 2022
Oraşul Mariupol după bombardamentele forţelor ruse, 20 aprilie 2022 (Social Media)

Ucraina a exclus o încetare a focului sau orice concesie teritorială faţă de Rusia, iar preşedintele Poloniei a declarat că orice pierdere a teritoriului ucrainean ar fi o “lovitură uriaşă” pentru întregul Occident. În plus, liderul de la Varşovia a precizat că ţările occidentale nu ar trebui să încerce să-l liniştească pe preşedintele rus Vladimir Putin, relatează Reuters.

Luni dimineaţă, sirenele de raid aerian au răsunat în toată Ucraina, înainte de atacurile anticipate ale forţelor ruseşti în estul şi sudul ţării.

Rusia şi-a intensificat bombardamentele asupra regiunilor Donbas şi Mîkolaiv cu atacuri aeriene şi focuri de artilerie, în ceea ce Ucraina a descris drept o strategie a “pământului pârjolit”, pentru a obţine controlul asupra frontului de est.

“Războiul trebuie să se încheie cu restabilirea completă a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei”, a susţinut, duminică, într-o postare pe Twitter, şeful Biroului Prezidenţial al Ucrainei, Andri Yermak.

Preşedintele polonez Andrzej Duda, aflat în weekend într-o vizită la Kiev, a oferit sprijinul Varşoviei, declarând duminică în faţa legislatorilor din Capitala ucraineană că comunitatea internaţională trebuie să ceară retragerea completă a Rusiei şi că sacrificarea oricărui teritoriu ar fi o “lovitură uriaşă” pentru întregul Occident.

“Au apărut voci îngrijorătoare, care spun că Ucraina ar trebui să cedeze în faţa cererilor lui Putin. Doar Ucraina are dreptul de a decide asupra viitorului său”, a precizat Duda, primul lider străin care s-a adresat personal parlamentului ucrainean de la invazia Rusiei din 24 februarie.

Ucraina şi Polonia au convenit să stabilească un control vamal comun la frontieră şi să lucreze la o companie feroviară comună pentru a facilita circulaţia persoanelor şi pentru a creşte exporturile Ucrainei.

Majoritatea refugiaţilor ucraineni au trecut în Uniunea Europeană prin punctele de frontieră din Polonia, Slovacia, Ungaria şi România. Polonia a acordat dreptul de a trăi şi de a munci şi de a solicita plăţi de securitate socială pentru peste 3 milioane de ucraineni.

Ucraina, unul dintre principalii exportatori mondiali de grâu şi porumb, nu a reuşit să exporte aproape 25 de milioane de tone de cereale, ceea ce a dus la creşterea preţurilor mondiale ale alimentelor.

Luând cuvântul în cadrul aceleiaşi sesiuni parlamentare, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reînnoit o pledoarie pentru sancţiuni economice mai puternice împotriva Moscovei.

“Nu ar trebui folosite jumătăţi de măsură când agresiunea trebuie oprită”, a afirmat liderul de la Kiev.

La rândul său, negociatorul principal al Kievului, Mihailo Podoliak, a exclus orice concesii teritoriale şi a respins apelurile pentru o încetare imediată a focului într-un interviu acordat sâmbătă agenţiei de ştiri Reuters, subliniind că orice concesii s-ar întoarce împotriva sa, din cauză că Rusia ar folosi pauza de luptă pentru a reveni mai puternică.

Apeluri recente pentru o încetare imediată a focului au venit din partea secretarului american al apărării, Lloyd Austin, şi a premierului italian Mario Draghi.