Kelemen Hunor: „Respingerea Rozaliei Biro este o decizie politică”

Kelemen Hunor
Kelemen Hunor (Epoch Times România)

Decizia preşedintelui Traian Băsescu de a respinge nominalizarea Rozaliei Biro în funcţia de Ministru al Culturii este una politică, a declarat joi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, precizând că Uniunea va face o altă propunere „într-un timp relativ scurt”.

"Această decizie este o decizie politică şi nu mi-a plăcut argumentaţia domnului preşedinte. Nu vreau să intru în alte speculaţii şi comentarii. Este dreptul preşedintelui de a respinge o singură dată o propunere", a declarat liderul UDMR pentru Mediafax.

În replică la refuzul preşedintelui Băsescu de a accepta nominalizarea Rozaliei Biro, pe motiv că aceasta nu se poate ocupa de cultura României câtă vreme nu cunoaşte suficient de bine limba acestei ţări, Kelemen şi-a exprimat convingerea că Biro ar fi fost un bun ministru. „Sunt convins că doamna Biro ar fi fost un foarte bun ministru şi îmi pare rău că, în acest moment, pe o astfel de argumentaţie, domnul preşedinte Băsescu a respins-o”, a declarat Kelemen Hunor.

Preşedintele Uniunii a afirmat că formaţiunea sa a luat act de decizia preşedintelui şi va veni cu o altă propunere, într-un timp relativ scurt: „Până atunci, Ministerul Culturii este condus de mine în continuare, nu este nicio tragedie”, a adăugat Hunor.

Reamintim că joi, preşedintele Băsescu a respins propunerile făcute de Guvernul Ponta pentru posturile de ministru al Culturii şi ministru delegat pentru Buget, respectiv Rozalia Biro şi Iulian Claudiu Manda. În legătură cu Biro, şeful statului a declarat că propunerea premierului este una necorespunzătoare:

„În ce priveşte propunerea legată de Rozalia Biro, pentru Cultură, am respins propunerea premierului, cu menţiunea că e o propunere necorespunzătoare funcţiei. Oricând în timpul mandatului meu premierul va propune pentru ministerul Dezvoltării Regionale sau Transporturilor, care sunt legate de experienţa în administraţie, vă asigur nu voi ezita s-o numesc pe Biro. Dar nu la ministerul Culturii, unde cunoaşterea deplină a limbii române este un lucru esenţial. Unii ar putea spune că mulţi dintre noi facem greşeli, aşa e, dar la Ministerul Culturii trebuie un ministru foarte bun cunoscător”, a precizat Traian Băsescu, făcând aluzie la faptul că, necunoscând suficient de bine limba română, Rozalia Biro a declarat într-o emisiune TV că nu are acasă „copiii bipezi”, în viziunea ei biped fiind un sinonim pentru cerşetor.

„La Ministerul Culturii mi se pare că trebuie un ministru foarte bun cunoscător şi al limbii române”, a explicat şeful statului.