Kelemen Hunor: Politica trebuie lăsată la uşa Ministerului Culturii
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că investiţiile în cultură trebuie continuate chiar şi în perioadă de criză financiară, deoarece ele sunt investiţii în viitor, şi că în acest domeniu nu trebuie să se facă politică.
El a făcut, luni, un bilanţ al activităţii sale în perioada când a deţinut funcţia de ministru al Culturii şi a spus că a făcut tot ce se putea face într-o perioadă de criză financiară.
"În aceşti doi ani jumătate tot ce era de făcut şi tot ce era posibil să facem într-o perioadă de criză financiară am făcut şi sunt convins că cei care vor dirija Ministerul Culturii vor ţine cont de proiectele începute şi de acel principiu că politica trebuie lăsată la uşa Ministerului Culturii. În Ministerul Culturii nu trebuie să faci politică, acolo trebuie să administrezi un domeniu vast, important şi trebuie să ţii un echilibru între patrimoniul cultural, creaţia contemporană şi moştenirea culturală, şi multiculturalitatea României din acest punct de vedere trebuie să fie o prioritate pentru orice ministru şi pentru orice guvernare", a declarat, într-o conferinţă de presă, Kelemen Hunor.
El a spus că a preluat Ministerul Culturii într-o perioadă de criză accentuată, dar că, totuşi, a reuşit să menţină un buget care a asigurat în cei doi ani şi jumătate de mandat al său o perioadă echilibrată pentru minister.
Potrivit lui Kelemen Hunor, bugetul Ministerului Culturii a fost de 677 de milioane de lei în ianuarie 2010, iar după rectificare a ajuns la 730 de milioane de lei, în decembrie 2010. În 2011, bugetul a fost de 720 de milioane de lei, iar proiecţia pentru anul în curs a fost la nivelul de 713 milioane de lei.
Kelemen Hunor a mai spus că o activitate importantă în perioada mandatului său a constituit-o protejarea patrimoniului cultural, fapt evidenţiat şi de schimbarea în această direcţie a denumirii ministerului pe care l-a condus.
El a menţionat, printre altele, că în timpul mandatului său a fost actualizată lista cu 30.000 de monumente istorice de patrimoniu, subliniind că o treime dintre acestea necesită intervenţii imediate, deoarece sunt în stare avansată de degradare.