Kaja Kallas a anunţat un nou sprijin financiar european pentru consolidarea apărării antiaeriene a R. Moldova

Vicepreşedinta Comisiei Europene, Kaja Kallas şi preşedinta Maia Sandu (presedinte.md)
Maria Maevschi
26.04.2025

Aflată într-o vizită de lucru la Chişinău, vicepreşedinta Comisiei Europene, Kaja Kallas, a anunţat după o întrevedere cu preşedinta Maia Sandu că Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova un pachet suplimentar în valoare de 60 de milioane de euro pentru creşterea rezilienţei în faţa ameninţărilor străine, inclusiv pentru consolidarea capabilităţilor de apărare antiaeriană, notează Radio Chişinău.

Potrivit şefei diplomaţiei europene, Uniunea Europeană va acorda asistenţă Republicii Moldova în vederea combaterii unor posibile interferenţe ruseşti în alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025.

Şefa statului a salutat decizia Uniunii Europene de a aloca, în 2025, 60 de milioane de euro, prin Facilitatea Europeană pentru Pace, pentru consolidarea capacităţilor de apărare ale Republicii Moldova, o parte semnificativă a fondurilor fiind destinată achiziţionării de echipamente de apărare antiaeriană, adăugând că în curând, cu sprijin european, Republica Moldova va beneficia de echipamente pentru a proteja cetăţenii de dronele ruseşti care încalcă spaţiul aerian al ţării.

„Proiectele noastre comune cu UE fac viaţa oamenilor mai bună şi ne ajută să păstrăm pacea şi siguranţa. Cu sprijinul UE suntem mai bine pregătiţi să facem faţă ameninţărilor care vin din afara ţării.

În curând Republica Moldova va beneficia cu sprijin UE de echipamente care vor proteja cetăţenii de dronele ruseşti care încalcă spaţiul nostru aerian şi chiar cad pe teritoriul ţării, punând în pericol vieţile cetăţenilor, locuinţele şi infrastructura. Suntem o ţară paşnică, nu ne dorim război, dar avem datoria să ne apărăm pacea, să ne apărăm cetăţenii”, a declarat Maia Sandu.

Uniunea Europeană continuă să sprijine consolidarea securităţii Republicii Moldova şi va oferi în acest sens 60 de milioane de euro în susţinerea efortului de creştere a rezilienţei în faţa ameninţărilor străine, a precizat Kaja Kallas, scrie sursa citată

„Am agreat un pachet suplimentar de asistenţă în valoare de 60 de milioane într-un efort mai vast de consolidare a rezilienţei Republicii Moldova de a face faţă ameninţărilor străine. Acesta este destinat totodată consolidării capabilităţilor de apărare antiaeriană în vederea creşterii capacităţii Republicii Moldova de a preveni ca dronele ruseşti să cadă pe teritoriul său.

În total, volumul asistenţei prin Instrumentul European pentru Pace se ridică la aproape 200 de milioane de euro. Scopul este ca Republica Moldova să devină mai puternică şi mai sigură pentru cetăţenii săi.

În al doilea rând, la cererea autorităţilor, UE va detaşa o echipă de răspuns rapid la ameninţări hibride în Republica Moldova pentru a consolida instituţiile statului şi a vă susţine în efortul de a asigura un proces electoral funcţional şi de a preveni răspândirea dezinformării online”, a subliniat Kaja Kallas.

Kaja Kallas s-a referit în discursul său şi la progresul făcut de Rep. Moldova în implementarea reformelor în vederea integrării în Uniunea Europeană subliniind că UE va continua să suspină ţara până la aderare.

În opinia expertului în politici publice şi securitate de la Comunitatea WatchDog Moldova, Andrei Curăraru, vizita vicepreşedintei Comisiei Europene este una strategică, având în vedere procesele electorale care urmează să se desfăşoare la toamnă în Republica Moldova.

„Uniunea Europeană vede o serie de riscuri legate de războiul hibrid pe care îl realizează Federaţia Rusă împotriva ţării noastre, dar şi o vizită de verificare a progresului Republicii Moldova pe calea integrării europene.

Este şi un mesaj de încurajare pentru rezultatele pe care le are Republica Moldova în acest proces destul de complicat de ajustare a legislaţiei şi de modernizare. În acelaşi timp, cred că este şi o vizită care să reconfirme acea susţinere şi acel sprijin pe care îl oferă Uniunea Europeană prin Pachetul de Dezvoltare Economică a Republicii Moldova”, a declarat Andrei Curăraru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor