Justin Trudeau se face de maro. Din nou, de data aceasta pentru pipăit

Premierul canadian Justin Trudeau
Premierul canadian Justin Trudeau (Drew Angerer/Getty Images)

Premierul canadian Justin Trudeau, care a fost lăudat de liberalii lumii pentru angajamentul său pentru susţinerea feminismului şi a multiculturalismului intersecţional, a fost acuzat de o femeie că a pipăit-o, conform site-ului de ştiri Zero Hedge.

Într-un articol publicat în anul 2000 în Creston Valley Advance, un mic ziar din provincia canadiană Columbia Britanică, o jurnalistă a povestit despre faptul că a fost pipăită de Trudeau, care ulterior şi-a cerut scuze într-o manieră nerespectuoasă, recunoscând că nu ar fi pipăit-o dacă ar fi ştiut că femeia urma să raporteze incidentul.

Imagini cu acel editorial au început să circule online la începutul acestei săptămâni:

„Îmi pare rău. Dacă aş fi ştiut că lucrai pentru un ziar naţional, niciodată nu aş fi fost atât de neobrăzat”, i-a declarat Trudeau, în august 2000, unei jurnaliste de la Advance. Justin Trudeau este fiul fostului premier canadian Pierre Trudeau. Incidentul ar fi avut loc în timp ce tânărul Trudeau se afla în Creston pentru a participa la festivalul Kokanee Summit organizat de Columbia Brewery. A doua zi, Trudeau şi-a cerut scuze pentru modul nepotrivit în care a reacţionat în preajma jurnalistei, care se afla în timpul serviciului.

Unele articole apărute în presă au precizat că scuza lui Trudeau reprezintă o îndepărtare şocantă de eseul publicat de acesta anul trecut, în care a cerut părinţilor să îşi crească băieţii ca feminişti.

„Cu toţii beneficiem când femeile şi fetele au aceleaşi oportunităţi precum bărbaţii şi băieţii – şi depinde de noi toţi să transformăm acest lucru într-o realitate”, a scris Trudeau într-un eseu pentru revista Marie Claire. „Fiii noştri au puterea şi responsabilitatea de a schimba cultura noastră a sexismului”.

Feminismul, a notat Trudeau, nu este doar credinţa că bărbaţii şi femeile sunt egali, ci „este cunoaşterea faptului că atunci când suntem cu toţii egali, cu toţii suntem mai liberi”.