Jurnalistul german reţinut: Mă aşteptam la scuze şi demisii. În schimb, Jandarmeria a ieşit cu declaraţii mincinoase

În loc să-şi asume responsabilitatea pentru acţiunile abuzive, Jandarmeria a ieşit cu declaraţii mincinoase de tipul Radio Erevan, şi-a exprimat nemulţumirea jurnalistul german reţinut la protestele din Piaţa Victoriei.
Jurnalist german arestat de jandarmi
Jurnalist german arestat de jandarmi (Facebook / Paul Arne Wagner)

Paul Arne Wagner, jurnalistul german care fusese ridicat de forţele de ordine la protestul din Piaţa Victoriei, a reacţionat la explicaţiile oficiale date de Jandarmerie referitor la cazul său.

"Ne-am fi aşteptat astăzi la scuze de la Jandarmeria Română pentru comportamentul de ieri la Guvern, la câteva demisii ale şefilor acestei instituţii. Dar nici vorbă de aşa ceva. În schimb, Jandarmeria a ieşit cu declaraţii mincinoase de tipul Radio Erevan. ”Purtarea, la vedere, a unui badge inscripţionat ‘PRESS’ nu reprezintă un act oficial”, a spus Jandarmeria referindu-se la mine, adăugând calomnios că am "susţinut" că sunt jurnalist. Legitimaţia mea de presă, pe care o purtăm la vedere, urmează formatul internaţional, a fost acceptată de toate instituţiile naţionale, europene şi internaţionale unde am lucrat până acum.

Dacă Jandarmeria Română se consideră o instituţie potrivită să decidă cum trebuie să arate legitimaţiile de presă, ar trebui să comunice public. Ar trebui să purtăm banderole? Şepcuţe cu cozoroc la spate? Sau simplu să ne punem girofar în creştet? Că eu aveam în momentul în care m-au ridicat din senin legitimaţie, rucsac mare cu echipament, o cameră la gât nu am fost suficient de vizibil pentru Jandarmii care m-au ridicat de la spate, pe trecerea de pietoni, din mulţime. În plus, costumul de intervenţie al forţelor speciale ale jandarmeriei, costumul acesta de luptător cu platoşe, fără nicio inscripţie la vedere, nu reprezintă nici el un "act ofical". Nu au niciun însemn, iar noi nu avem cum să ne dăm seama că cine sare pe noi este un angajat al statului, şi care anume, sau un hoţ.

"Cel în cauză a forţat dispozitivul de jandarmi aflat la trecerea de pietoni", a mai spus Jandarmeria Română despre mine. M-am uitat în dicţionarul de limbă română, că poate am înţeles greşit: Dispozitiv înseamnă "dispunerea pe teren a trupelor în vederea unei acţiuni de luptă". Mie nu mi se pare alegerea potrivită a cuvintelor când încerci să te adresezi cetăţenilor. Eu nu am forţat pe nimeni, singurul om forţat în situaţia respectivă am fost eu. Şi totuşi, e clar că un singur om nu poate forţa nici dispozitive şi nici formaţiuni de luptă.

În încheierea comunicatului despre mine, Jandarmeria adaugă: "orice persoană care participă la acest gen de evenimente publice trebuie să aibă un comportament adecvat şi să respecte indicaţiile forţelor de ordine care se află în stradă pentru liniştea şi siguranţa tuturor cetătenilor". Eu nu am primit nici o indicaţie de la forţele de ordine-care nu pot, sau nu ştiu să comuncie. Şi singurii din povestea aceasta care nu au avut un comportament adecvat, şi care au pus în pericol siguranţa cetăţenilor, au fost jandarmii. Şi mai spun că declaraţia aceasta îndrăzneşte să vină după ce s-au difuzat suficiente imagini cu momentul respectiv. Jandarmeria Română vine şi comunică public că noaptea e zi, că albul e negru. Noi cu echipa Passport Productions documentăm de mai bine de un an protestele, pentru un film documentar de lung metraj, şi în consecinţă am văzut şi documentat multe abuzuri ale Jandarmeriei.

Mie mi-e deja ruşine că atunci când se vorbeşte despre abuzurile de ieri se vorbeşte atât de mult despre mine, când ceea ce contează e că ce mi s-a întâmplat mie se întâmplă de atâta timp la proteste (e adevărat că dimensiunea lor a crescut, ca şi numărul celor ridicaţi). Ceea ce e cu adevărat important este că ce mi s-a întâmplat mie se întâmplă atât de multor cetăţeni români care încearcă să folosească dreptul la libera exprimare şi protest. Şi mult mai rău, oamenii sunt bătuţi. Chiar ieri am întâlnit în secţia de poliţie un cetăţean care fusese lovit, încătuşat, care nici el nu a avut dreptul să citească procesul lui verbal. Şi mie mi se pare că despre asta nu suntem suficient de revoltaţi."