Jurnaliştii suedezi neagă că i-au susţinut pe rebelii din Etiopia

Jurnalistul suedez Martin Schibbye vorbeşte cu avocatul său, Abebe Balcha, într-o sala de judecată etiopiana, la Addis Abeba.
Jurnalistul suedez Martin Schibbye vorbeşte cu avocatul său, Abebe Balcha, într-o sala de judecată etiopiana, la Addis Abeba. (JENNY VAUGHAN / AFP / Getty Images)

Doi jurnalişti suedezi au declarat în faţa unui tribunal etiopian că ei au păstrat cele mai nobile tradiţii ale profesiei lor atunci când au fost arestaţi odată cu rebelii din regiunea Ogaden.

Etiopia i-a acuzat pe cei doi că susţineau o grupare teroristă. Acest caz atrage atenţia internaţională.

Jurnaliştii Martin Schibbye şi Johan Persson au mărturist joi în faţa unui complet de trei judecători că ei s-au deplasat în regiunea devastată de insurgenţe Ogaden pentru a investiga activităţile unui companii petroliere suedeze.

Compania Lundin Oil a fost acuzată că angajează ca gărzi trupe etiopiene acuzate de încălcarea drepturilor omului. Ministrul de externe suedez Carl Bildt este un fost membru al consiliului de administraţie al Lundin Oil.

Se pare că cei doi jurnalişti au fost capturaţi în 30 iunie, în compania rebelilor înarmaţi care făceau parte din Frontul de Eliberare Naţională din Ogaden, pe care Etiopia îl consideră o organizaţie teroristă. Dacă vor fi condamnaţi de susţinerea teroriştilor, bărbaţii ar putea sta până la 15 ani în închisoare.

Pe parcursul audierilor, care au durat mai mult de o oră, Schibbye a declarat că singurul contact pe care l-a avut cu ONLF a fost strict profesional. El a respins acuzaţiile conform cărora, el şi Persson au făcut instructaj de folosire a armelor din partea rebelilor. El a spus că materialul video prezentat de către procurori şi care îl înfăţişa ţinând în mână o puşcă, a fost înregistrat într-o parcare din Somalia, unde a intervievat un fost luptător al grupului extremist al-Shabab.

Avocatul veteran Tomas Olsson se află printre cei peste doisprezece observatori suedezi, jurnalişti şi diplomaţi care participă la proces. El menţionează că cei doi jurnalişti ar fi răspuns acuzaţiilor procurorilor în mod eficient.

„Ei au explicat foarte clar motivul pentru care se aflau în Ogaden, şi anume povestea despre compania petrolieră şi impactul acesteia asupra vieţii civililor, asta îi interesa pe ei, şi că nu au avut intenţia de a participa la conflictul armat şi că nu au ţinut partea niciunei tabere, nici a celei etiopiene, nici a Frontului de Eliberare Naţională, şi aceasta este esenţa problemei.

Olsson a precizat că mărturia din faţa curţii a arătat faptul că acuzaţii sunt jurnalişti de investigaţie foarte bine văzuţi cu o vastă experienţă în mediile în care există tulburari şi care uneori sunt periculoase.

Olsson a menţionat :„Ei au studiat problema traficului în Filipine”; „au studiat problema refugiaţilor din Kenya şi Somalia, au făcut reportaje despre neo-naziştii din Statele Unite şi aşa mai departe, aşadar ei au raportat despre lucruri actuale şi importante care s-au întâmplat în lume”.

Acuzatul Schibbye a mărturisit Curţii că anul trecut a petrecut 199 de zile făcând reportaje în zonele de conflict din 16 ţări.

Din cauza legăturii cu Bildt, cazul este urmărit îndeaproape de Suedia. Dar, de asemenea, el atrage atenţia grupurilor de presă şi a altor corespondenţi străini.

Ambasadorul suedez în Etiopia, Jens Odlander, afirmă că jurnalişti cu experienţă în zonele de conflict s-au oferit să depună mărturie şi doi dintre ei plecat în Etiopia pentru proces.

„Se întâmplă ceva foarte interesant”, precizează Odlander. „Am trimis un e-mail câtorva persoane de contact cu care avem legături, unor jurnalişti, şi ei au trimis e-mailul respectiv mai departe la aproximativ 800 de corespondenţi străini, în principal din ţările anglo-saxone; au existat peste 20 de persoane care erau dispuse să vină şi să depună mărturie; de asemenea, mulţi dintre ei ne-au spus că vor scrie un reportaj despre acest caz”.

Cei doi suedezi se numără printre cei 10 jurnalişti judecaţi în prezent în Etiopia din cauza acuzaţiilor legate de terorism. Ceilalţi opt sunt etiopieni, dintre care cinci au plecat în exil şi sunt judecaţi în absenţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe