Jurnalişti şi rezidenţi cenzuraţi în timpul vizitei lui Hu Jintao în Hong Kong
Mulţimi imense de demonstranţi l-au întâmpinat pe liderul chinez Hu Jintao cu prilejul vizitei sale la Hong Kong din data de 1 iulie. Din moment ce teritoriul a fost redat Republicii Populare Chineze pe 1 iulie 1997, marşul a devenit tradiţie. Anul acesta, peste 400.000 demonstranţi au participat - de două ori mai mulţi decât anul trecut - conform Frontului Civil pentru Drepturile Omului, principalul organizator al evenimentului anual.
Influenţa crescândă a Partidului Comunist Chinez (PCC) asupra administraţiei politice din Hong Kong a stârnit un val de nemulţumire în rândul populaţiei. Demonstranţii au purtat bannere şi au transmis o mare varietate de mesaje, de la cererea de reabilitare a studenţilor ce au suferit masacrul din 1989 din Tiananmen, până la ridicarea vocii împotriva încălcării drepturilor omului din China continentală. Fiindcă Hong Kong este singurul oraş democratic chinezesc, demonstranţii cred că vocea lor îi poate ajuta pe semenii lor care suferă abuzuri în China continentală.
În timpul vizitei sale, Hu i-a urat succes noului lider Leung Chun-ying cu prilejul unei conferinţe inaugurale cu numeroşi participanţi. Leung este considerat a fi loial guvernului comunist chinez; mulţi participanţi au fost surprinşi de faptul că a ţinut discursul inaugural în mandarină, şi nu în dialectul propriu Hong Kong-ului, anume cantoneza.
Mai târziu, Leung s-a îndreptat spre o sală din districtul On Ting pentru o discuţie cu publicul. Protestatarii înfuriaţi l-au înconjurat pe Leung când ieşea din maşină, cerându-i să părăsească discuţia înainte de a se sfârşi, folosind scara din spate. Hu a făcut nişte remarci în timpul ceremoniei: "În timp ce recunoaştem progresele Hong Kong-ului în cei 15 ani de după predarea acestuia, trebuie să fim conştienţi şi de profundele dezacorduri şi probleme din societatea din Hong Kong" a afirmat Hu. Un participant a răspuns cu strigăte precum "să se termine conducerea partidului unic" şi "să se re-evalueze evenimentele de la 4 iunie". Poliţia a înlăturat participantul, identificat ca fiind Ken Tsang, un reprezentant al Partidului Civic.
Jurnaliştii au fost, de asemenea, cenzuraţi în timpul vizitei lui Hu. Poliţia l-a dat la o parte pe Rex Hon, un reporter de la ziarul Apple Daily din Hong Kong, după ce acesta l-a întrebat pe Hu despre repararea acţiunilor de represiune violentă de la 4 iunie din Tiananmen.
Mak Yan-ting, preşedinte al Asociaţiei Jurnalistice din Hong Kong şi-a exprimat opinia în cadrul unei conferinţe de presă: "Dorim să facem cunoscute poliţiei faptul că nu acceptăm cenzura lor în privinţa formulării întrebărilor noastre, a reportajelor şi care asupra cărei voci dorim să ne îndreptăm atenţia. Slujba noastră este să punem întrebările. Nu au dreptul să interfereze cu aceste lucruri". "Nu contează dacă încearcă apele sau dau ordine politice, ar trebui să ştie că industria mass-media şi societatea nu vor accepta aşa ceva."