Jurnalista rusă care a protestat împotriva războiului în direct la TV afirmă că Moscova i-a retras custodia fiicei sale

Marina Ovsiannikova (Stringer/AFP via Getty Images)
D.B.
29.10.2023

Marina Ovsiannikova, jurnalista care a întrerupt o transmisiune în direct la televiziunea rusă de stat cu un semn de protest împotriva războiului la începutul invaziei ruse împotriva Ucrainei, a declarat pentru CNN că a fost lipsită de drepturile de custodie parentală de către un tribunal din Moscova "din motive politice".

"Sunt uluită şi şocată de decizia acestei instanţe", a afirmat, joi, Ovsiannikova.

La începutul acestei luni, jurnalista a menţionat pentru sursa citată că rudele sale care au rămas în Rusia, inclusiv mama şi fiul ei, au depus mărturie împotriva sa în instanţă.

"Au depus mărturie împotriva mea astăzi şi a fost [un] şoc pentru mine", a spus ea la acea vreme.

Potrivit agenţiei de ştiri de stat RIA Novosti, fostul soţ al Marinei Ovsiannikova, Igor, a iniţiat acţiunea în justiţie, ceea ce a dus la retragerea dreptului ei de custodie asupra ambilor lor copii: o fetiţă de 11 ani care locuieşte cu mama ei la Paris şi un băiat de 17 ani care a rămas în Rusia.

Ovsiannikova a devenit faimoasă pe plan internaţional în martie 2022 când a intrat pe neaşteptate în timpul unei emisiuni în direct a canalui de televiziune Pervîi Kanal, şi a ridicat în spatele prezentatoarei o pancartă pe care scria "Nu războiului".

Ulterior, ea a fost concediată şi condamnată la opt ani şi jumătate de închisoare în contumacie de către un tribunal din Moscova pentru că a răspândit "ştiri false" despre armata rusă.

Ovsiannikova a fost găsită vinovată de "diseminarea publică de informaţii false cu bună ştiinţă despre Forţele Armate ale Federaţiei Ruse", potrivit unui comunicat postat de serviciul de presă al tribunalului districtual din Moscova.

Jurnalista, care a numit hotărârea "justiţie falsă", a fugit din Rusia împreună cu fiica sa într-o evadare îndrăzneaţă la 30 septembrie anul trecut.

Vorbind joi despre decizia instanţei privind custodia, Ovsiannikova a declarat că speră că Franţa, unde i s-a acordat azil politic, nu va permite ca fiica sa să fie predată autorităţilor ruse.

"Presupun că următorul pas pentru ei [autorităţile ruse] este să ceară să îmi predea copilul Rusiei, dar sper că Franţa nu va fi de acord cu acest lucru, deoarece copilul meu, ca şi mine, a primit azil politic aici", a spus ea.

Ovsiannikova şi-a reiterat dezamăgirea faţă de sistemul judiciar rus, specificând: "Nu mai am nicio iluzie în ceea ce priveşte justiţia rusă. Toate instanţele din Rusia sunt controlate de Kremlin".

Ovsiannikova nu este singura jurnalistă rusă care se confruntă cu pumnul de fier al Kremlinului.

La începutul acestei săptămâni, o instanţă rusă a ordonat ca jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva să fie ţinută în detenţie până la 5 decembrie pentru că nu s-a înregistrat ca agent străin, potrivit angajatorului său.

Kurmasheva este angajată a serviciului tătaro-başkir Radio Free Europe/ Radio Liberty (RFE/RL) şi are sediul la Praga, în Republica Cehă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor