Juriul deliberează în cazul asasinării lui Boris Nemţov

Juraţii aleşi pentru procesul celor cinci bărbaţi acuzaţi de implicare în asasinarea, în 2015, a politicianului din opoziţie Boris Nemţov continuă să delibereze în a doua zi, la Moscova.
Baner cu poza politicianului rus din opoziţie Boris Nemţov
Baner cu poza politicianului rus din opoziţie Boris Nemţov (Getty Image)

Juriul a eşuat miercuri să ajungă la un verdict unanim în cele trei ore alocate de legea rusă. Ca urmare, juraţii trebuie să răspundă la 26 de întrebări puse de instanţă. Nu există un termen limită pentru acest proces.

Un avocat al apărării, discutând cu presa rusă în faţa sălii de tribunal, a declarat că ar putea dura două sau trei zile înainte de anunţarea verdictului.

Comentând cazul, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susţinut că cei care au ordonat asasinarea lui Nemţov încă nu au fost identificaţi, adăugând că aceste cazuri sunt cele mai provocatoare şi procesul soluţionării lor ar putea dura ani de zile.

Judecătorul Iuri Zhitnkov, de la Tribunalul Militar din Moscova, a exclus o femeie din juriu, marţi, pentru că nu a declarat în avans că soţul ei, care a murit în 2013, a avut o condamnare penală.

Al doilea jurat a fost înlăturat pentru că ar fi adus în sala de tribunal materiale neautorizate din investigaţia desfăşurată în acest caz.

Îndepărtarea celor doi din totalul de 15 juraţi nu ar trebui să afecteze procesul, din moment ce este nevoie doar de 12 juraţi pentru a anunţa un verdict valid.

Toţi cei cinci acuzaţi, care provin din Cecenia, au susţinut că sunt nevinovaţi în timpul şedinţei de încheiere din 21 iunie. De asemenea, susţinătorii lui Nemţov se tem că persoana sau persoanele care au ordonat asasinatul nu vor ajunge niciodată în faţa justiţiei.

Cei cinci bărbaţi – Zaur Dadaiev, Anzor Gubaşev, Shagit Gubaşev, Hamzat Bakhaiev şi Tamerlain Eskerhanov – sunt acuzaţi de implicare în asasinarea lui Nemţov. Al şaselea bărbat, fostul şofer militar cecen Ruslan Mukhudinov, a fost acuzat în absenţă de organizarea asasinatului.

Comitetul rus de Investigaţii a anunţat că acest caz a fost soluţionat în ianuarie 2016, dar trei luni mai târziu, fiica lui Nemţov, Zhanna, a cerut ca investigaţia să fie redeschisă. Ea a dorit să fie acuzat comandantul cecen de batalion Ruslan Gheremeiev, pe care aceasta îl suspectează că ar fi în spatele organizării asasinatului.

Nemţov, care a fost un critic vocal al preşedintelui rus Vladimir Putin şi al liderului cecen instalat la putere de Kremlin, Ramzan Kadîrov, a fost împuşcat din spate pe un pod din Moscova, la mică distanţă de Kremlin, în noaptea de 28 februarie 2015.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe