Judecătorul CCR Iulia Motoc: Parlamentul ar trebui dizolvat după invalidarea suspendării preşedintelui

Judecătorul CCR Iulia Motoc este de părere că Parlamentul trebuie dizolvat în cazul în care referendumul de demitere a preşedintelui este invalidat, iar şeful statului suspendat se întoarce la Cotroceni. Totodată, ea spune că ar trebui "să existe o sancţiune" pentru cei care determină suspendarea preşedintelui.
Magistraţi ai Curţii Constituţionale la Palatul Cotroceni (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
08.09.2012

Judecătorul CCR Iulia Motoc (a doua din stânga în foto) este de părere că Parlamentul trebuie dizolvat în cazul în care referendumul de demitere a preşedintelui este invalidat, iar şeful statului suspendat se întoarce la Cotroceni. Totodată, ea spune că ar trebui "să existe o sancţiune" pentru cei care determină suspendarea preşedintelui.

"Am făcut parte din comisia prezidenţială de analiză a Constituţiei şi noi spunem foarte clar în acel raport că, în momentul în care se ajunge la invalidarea suspendării, ar trebui ca, la rândul lui, Parlamentul, care se vede infirmat, să fie dizolvat. Este absurd ca o majoritate parlamentară, în orice moment, să poată decide suspendarea preşedintelui, în ciuda avizului Curţii, care nu a constatat fapte grave de încălcare a Constituţiei. Acest lucru conduce practic la o imposibilitate a coabitării", a spus Iulia Motoc pentru "Adevărul".

Pe de altă parte, Iulia Motoc a mai acuzat presiunile politice care s-au făcut asupra CCR.

"Curtea în ultimă instanţă a rezistat, după multe tentative de amânări şi presiuni politice. Şi acesta este lucrul poate cel mai important: o instituţie care a reuşit să supravieţuiască. Deşi, vă amintiţi foarte bine, se anunţase pe 2 iulie că vom fi revocaţi. Şi probabil că, dacă nu sesizam organismele internaţionale, aşa s-ar fi întâmplat", a declarat judecătorul.

Întrebată dacă s-au făcut presiuni asupra ei , Iulia Motoc a precizat: "Dacă s-ar fi întâmplat acest lucru, probabil că mi-aş fi dat demisia imediat sau aş fi anunţat public".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor