Judecătorul care a decis "turul doi înapoi" va fi cercetat de Inspecţia Judiciară. Sesizare de la CSM

Consiliul Superior al Magistraturii - CSM (Epoch Times România)
Loredana Diacu
25.04.2025

Inspecţia Judiciară va verifica posibila abatere disciplinară a judecătorului de la Curtea de Apel Ploieşti care a decis, joi, să suspende o hotărâre a Curţii Constituţionale (CCR) prin care fuseseră anulate alegerile prezidenţiale. Verificările vor fi demarate în urma sesizării Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

„Având în vedere interesul public crescut generat de soluţia pronunţată în data de 24 aprilie 2025 de Curtea de Apel Ploieşti, Secţia pentru judecători a CSM a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru a efectua verificări privind o posibilă abatere disciplinară a magistratului care a soluţionat cauza”, se arată în comunicatul CSM.

Motivul sesizării ţine de faptul că, în aproximativ 30 de cazuri similare, instanţele din ţară au respins acţiunile, existând astfel o practică judiciară unitară. Soluţia de la Ploieşti, prin care se suspendă efectele deciziei CCR, se abate de la această linie.

Ce a decis judecătorul de la Ploieşti

Curtea de Apel Ploieşti a dispus, joi, suspendarea executării Hotărârii nr. 32 din 6 decembrie 2024, prin care Curtea Constituţională a României a anulat alegerile prezidenţiale.

„Admite capătul de cerere privind suspendarea executării actului administrativ contestat. Suspendă executarea Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024, până la soluţionarea definitivă a cauzei. Admite acţiunea în anulare. Anulează Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024. Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată către reclamanta în cuantum de 70 lei, reprezentând taxa judiciară de timbru. Cu drept de recurs în 5 zile de la pronunţare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Ploieşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei azi, 24.04.2025”, se arată în minuta şedinţei.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Consultat de Epoch Times, fostul judecător Cristi Danileţ a explicat că această decizie este o eroare judiciară care nu va rămâne aşa.

"E o eroare judiciară. Decizia CCR nu este un act administrativ. ÎCCJ va corecta această aberaţie", a declarat Danileţ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor