Judecătorii şi procurorii ar putea fi obligaţi să treacă testul la poligraf

Candidaţii la funcţiile de judecător şi procuror ar putea fi obligaţi să treacă testul la poligraf. Guvernul a aprobat miercuri mai multe proiecte de legi care se referă la reformarea sectorului justiţiei.
. (JANEK SKARZYNSKI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
16.10.2013

Candidaţii la funcţiile de judecător şi procuror ar putea fi obligaţi să treacă testul la poligraf. Guvernul a aprobat miercuri mai multe proiecte de legi care se referă la reformarea sectorului justiţiei. Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, a menţionat că testul la poligraf nu poate constitui o probă incontestabilă privind integritatea judecătorilor, însă în complex cu alte probe în procesul de selectare a candidaţilor, poate contribui la evitarea oamenilor nedoriţi în sistem. "Se propune să fie pusă în funcţiune mai târziu când statul va dota cu utilajul necesar", a declarat Efrim. Modificările la legislaţie mai vizează stabilirea interdicţiei pentru judecător de a comunica cu părţile implicate în proces, includerea în Codul Penal al unei norme noi care instituie confiscarea extinsă a averii dobândite ilicit, revizuirea sancţiunilor pentru infracţiunile de corupţie prin majorarea amenzii şi introducerea unei noi componente de infracţiune "Îmbogăţirea ilicită". "În cazul în care judecătorul va încălca aceste norme el este pasibil de sancţiuni disciplinare, amendă şi excluderea din sistemul judecătoresc.

Pentru infracţiunile de corupţie judecătorii vor fi sancţionaţi cu până la 200 mii de lei sau închisoare între 3-7 ani. De asemenea, acesta nu va putea deţine funcţii publice pe un termen de 15 ani", a spus ministrul. După şedinţa Guvernului, ministrul a menţionat că în anul 1995 a existat un singur caz de tragere la răspundere a unui magistrat pentru acte de corupţie, care şi-a ispăşit pedeapsa cu închisoarea. Efrim susţine că toate modificările urmăresc scopul implementării principiului toleranţei zero pentru manifestările de corupţie în sectorul justiţiei. "De asemenea, modificările prevăd excluderea oricăror influenţe nepotrivite asupra judecătorilor şi imixtiunilor în actul de justiţie", a spus ministrul.

Guvernul a aprobat miercuri şi un aviz la un proiect de lege al Preşedintelui RM, Nicolae Timofti, privind majorarea salariilor judecătorilor. "Preşedintele propune ca salariu minim pentru judecători să fie stabilit la nivelul de trei salarii medii pe economie, iar maxim - la nivelul de cinci salarii medii. Astea salarii sunt în concordanţă cu prevederile UE. Ştiu că mulţi dintre colegi au ce reproşa judecătorilor. Însă dacă vrem să avem un sistem judecătoresc eficient atunci trebuie să depunem eforturi pentru ca judecătorii să nu se gândească la nimic altceva decât la înfăptuirea actului justiţiei. Sunt singur că în scurt timp vom observa rezultate palpabile în sistemul judecătoresc", s-a arătat convins ministrul.

Cele mai mari salarii le vor avea judecătorii Curţii Supreme de Justiţie şi a Consiliului Superior al Magistraturii. Ministrul Muncii Valentina Buliga a menţionat că îi vine greu să susţină majorarea salariilor judecătorilor în condiţiile în care salariile cetăţenilor sunt mici. "Din moment ce susţinem că justiţia este o prioritate pentru RM, trebuie să acţionăm corespunzător. Dacă justiţia va acţiona cum trebuie, atunci sunt sigur că în scurt timp haznaua statului se va îmbogăţi şi vom putea opera majorări de salarii şi pentru alte categorii de cetăţeni. Scopul nostru este să responsabilizăm judecătorii", a comentat ministrul Oleg Efrim.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor