Judecătoare din Constanţa şi fost primar al Năvodariului condamnaţi la închisoare pentru retrocedări ilegale. Sentinţa nu e definitivă

Nicolae Matei
Nicolae Matei (Facebook)

Judecătoarea Corina Eugenia Jianu şi Nicolae Matei, fost primar al oraşului Năvodari, au fost condamnaţi, vineri, la 7, respectiv 9 ani de închisoare cu executare pentru mai multe retrocedări ilegale de terenuri situate pe malul Mării Negre. Decizia nu este definitivă, relatează info-sud-est.ro.

Dosarul a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie Constanţa în urmă cu cinci ani.

Eugenia Jianu, care lucra la Judecătoria Constanţa în momentul comiterii presupuselor fapte, este acuzată de procurorii DNA Constanţa de abuz în serviciu şi luare de mită.

În ceea ce îl priveşte pe fostul primar Matei, procurorii îl acuză de abuz în serviciu în formă continuată, constituire de grup infracţional organizat şi dare de mită.

Potrivit publicaţiei citate, prejudiciul total estimat de procurorii DNA se ridică la 26,5 milioane de euro, la această sumă adăugându-se un potenţial prejudiciu de aproape 5 milioane lei, care s-ar fi putut produce în urma unui schimb de terenuri.

Într-un comunicat publicat în noiembrie 2014, DNA Constanţa a explicat cum, în perioada 2010-2011, Matei, primar şi preşedinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Năvodari, a dispus reconstituirea dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri situate în intravilanul localităţii, pe malul Mării Negre, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce reglementează desfăşurarea acestei proceduri administrative, dar şi a dispoziţiilor definitive şi irevocabile ale instanţei de judecată.

Totodată, procurorii DNA Constanţa au precizat că între Corina Eugenia Jianu şi Nicolae Matei ar fi existat o înţelegere pentru ca fiica magistratului să primească o bucată din terenurile pe care Matei urma să le retrocedeze cu ajutorul judecătoarei. Astfel, fiica Eugeniei Jianu a primit un teren de 500 mp în schimbul unor soluţii date de judecătoare în două dosare, soluţii prin care a păgubit bugetul oraşului Năvodari, a mai afirmat DNA Constanţa.

În plus, au mai susţinut procurorii, fiica magistratului ar fi primit terenul în schimbul unei sume de 16 ori mai mică (pentru doar 8,560 de lei, deşi terenul valora aproape 140.000 de lei), la scurt timp după ce judecătoarea Jianu s-a pronunţat în speţele unor interpuşi ai primarului.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne