John Bolton şi presa democrată hiperventilează: Trump ar fi dat liber Israelului pentru lovituri împotriva industriei nucleare iraniene

Donald Trump
Donald Trump (Getty Images)

Printre dezvăluirile găsite în recent publicata carte a fostului consilier de securitate naţională, John Bolton, care a fost scursă în presă şi se găseşte acum pe internet, „Camera unde s-a întâmplat: memorii despre Casa Albă”, se află o poveste despre sprijinul pe care preşedintele american Donald Trump a fost pregătit să îl acorde statului israelian în cazul unei lovituri preemptive împotriva uzinelor nucleare din Iran.

Într-o secţiune care descrie încercările de suprafaţă făcute de Trump pentru a obţine un acord de pace arabo-israelian, Bolton scrie că Trump i-a spus într-un moment de îngrijorare legată de industria nucleară a Iranului: "Îi spui lui Bibi că dacă foloseşte forţa, îl voi sprijini. I-am spus asta, dar îi spui din nou."

Deşi este un lucru arhicunoscut că singurul aliat extern al administraţiei Donald Trump este regimul lui Benjamin Netanyahu, care l-a lăudat în numeroase ocazii ca pe un al doilea Rege Cirrus, dezvăluirea a generat hiperventilaţii în mass-media din SUA, şi multiple articole de prima pagină în Israel, unde premierul Benjamin Netanyahu a menţionat de mult „opţiunea” unui atac preventiv asupra uzinelor nucleare iraniene, precum şi legăturile pe care le are la Washington.

La fel de cunoscut este şi faptul că angajarea într-un război cu Iranul este o sarcină relativ primejdioasă pentru o ţară mică precum Israelul, care nu s-ar încumeta la un asemenea proiect fără susţinerea făţişă a SUA şi cel puţin fără promisiuni de neinterferenţă din partea Rusiei.

Cartea lui Bolton spune în esenţă că Tel Aviv îl are ca aliat necondiţionat pe Donald Trump - ceea ce - iarăşi - este mai mult decât evident după prezentarea, de către preşedintele american, a planului de pace dintre Israel şi palestinieni, schiţat de ginerele sau Jared Kushner. Planul nu a reuşit să impresioneze pe nimeni şi a generat noi critici, vehemente, inclusiv din partea unor aliaţi tradiţionali ai SUA precum Iordania.

Recent, tocmai în urma aşa-numitului plan de pace, Netanyahu a afirmat că are „undă verde” din partea administraţiei americane pentru a anexa părţi din Cisiordania, inclusiv valea Iordaniei.