Johannes Hahn va vizita ţările dunărene pentru a observa progresele din cadrul Strategiei Dunării
Comisarul pentru politică regională, Johannes Hahn, vizitează între 27 iunie şi 1 iulie România şi alte 6 ţări dunărene, pentru a trece în revistă progresele înregistrate prin cooperare macroregională în cadrul Startegiei pentru regiunea Dunării.
Călătoria lui Johannes Hann este un bun prilej de a atrage atenţia la nivel politic şi public asupra valorii adăugate a Strategiei, de a vizita o gamă largă de proiecte ce se află în plină desfăşurare şi de a se întâlni cu înalţi reprezentanţi ai ţărilor membre şi cu părţi interesate.
”Cele 14 ţări dunărene beneficiază deja de pe urma cooperării lor intensificate în cadrul strategiei. Practic, de la lansarea strategiei, s-a identificat pentru implementare un proiect pe săptămână şi se creează reţele noi în domeniile întreprinderilor, inovării, securităţii şi multe altele. Îmi doresc să văd eu însumi modul în care progresează echipele care conduc această iniţiativă de pionierat şi să le îndemn să accelereze implementarea de măsuri care pot contribui la crearea de locuri de muncă şi la creşterea economică”, a declarat Hahn înainte de începerea vizitei sale.
Printre proiectele pe care comisarul le va vizita în cadrul circuitului său se numără: proiectul fluvial din estul Vienei, ”Incubatorul de afaceri BIOS” în nord-estul Croaţiei şi podul Calafat-Vidin, unde va asista la un exerciţiu comun de salvare pe fluviul Dunărea la frontiera dintre România şi Bulgaria.
În cele 5 zile ale vizitei se vor organiza conferinţe de presă la Viena, Bratislava, Budapesta, Vukovar, Novi Sad, Viminiacium, Drobeta Turnu Severin şi Vidin.
Strategia Dunării reuneşte 8 state membre şi 6 ţări învecinate, după cum urmează: Germania (Baden-Württemberg şi Bavaria), Austria, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, România, Croaţia, Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Moldova şi Ucraina.
Planul de acţiune al Strategiei pentru regiunea Dunării combină politici regionale, de cercetare, de transport şi de mediu, precum şi de securitate, turism şi creştere economică, astfel încât să facă regiunea să devină un loc mai bun pentru a trăi şi pentru a munci. Este un instrument pentru realizarea strategiei Europa 2020, care facilitează creşterea economică şi crearea de locuri de muncă în macroregiune.