Joe Biden: Dacă Trump este reales, va desfiinţa NATO

Vicepreşedintele american Joe Biden, 28 februarie 2011 la Casa Albă
Vicepreşedintele american Joe Biden, 28 februarie 2011 la Casa Albă (Ron Sachs-Pool / Getty Images)

Candidatul principal al Partidului Democrat la alegerile prezidenţiale din noiembrie în SUA, Joe Biden, a aruncat în spaţiul public teoria că NATO nu va mai exista, dacă Donald Trump este reales în funcţia de preşedinte al SUA.

"Dacă voi pierde alegerile, iar el va fi reales, să ţineţi minte că lucrurile pe care le-am spus se vor adeveri (...) nu va mai exista NATO", a declarat Biden, în timpul unei videoconferinţe.

Declaraţia survine pe fondul încălzirii cursei electorale, în care lui Biden, potrivit unor sondaje de opinie, i-a crescut popularitatea, având 13% în faţa contracandidatului său Donald Trump, al cărui mandat a fost marcat de atacuri continue din partea presei democrate şi anchete în congres, rămase fără rezultat.

Biden, fost vicepreşedinte al SUA pe vremea celei mai corupte administraţii americane - Obama - este lovit şi el de acuzaţii privitoare la acorduri nedezvăluite cu China şi scandaluri de corupţie, cel mai important fiind amestecul în politica internă a Ucrainei.

Lumea politică americană trece printr-o perioadă de tensiuni extreme, de la începutul mandatului lui Trump, în 2017. Recent, în urma unor dezvăluiri în dosarul Flynn, Departamentul de Justiţie a deschis anchete împotriva lui Biden, precum şi a unor oficiali importanţi ai administraţiei Obama, inclusiv din lumea informaţiilor - James Clapper, John Brennan. Ancheta se desfăşoară in rem, pentru a găsi persoanele vinovate de scurgerea unor informaţii secrete în presă despre generalul Michael Flynn, la vremea respectivă consilier de securitate naţională.