Joe Biden anunţă noi sancţiuni împotriva Rusiei, promite că va trimite trupe în statele baltice

UE anunţă şi ea sancţiuni "care vor lovi Rusia dur"
Joe Biden (Doug Mills-Pool/Getty Images)
A.P.
23.02.2022

Joe Biden a precizat că Statele Unite vor impune Rusiei sancţiuni „cu mult peste cele pe care le-au impus în 2014 după anexarea Peninsulei Crimeea de către ruşi”.

„Acesta este începutul unei invazii ruse în Ucraina”, a declarat Biden într-un discurs ţinut la Casa Albă marţi, 22 februarie, semnalând o schimbare în poziţia administraţiei sale. „Vom continua să intensificăm sancţiunile dacă Rusia escaladează”.

Elitele ruse şi membrii familiei lor se vor confrunta, de asemenea, în curând cu sancţiuni, a spus el, adăugând că „Rusia va plăti un preţ şi mai mare” dacă Moscova va decide să intre în Ucraina. Două bănci ruseşti şi datoria suverană rusă vor fi, de asemenea, sancţionate.

Tot în discursul său, Biden a spus că va trimite mai multe trupe americane în statele baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - ca măsură defensivă pentru a consolida poziţia NATO în zonă.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat trupelor să intre în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, după un lung discurs în care a recunoscut independenţa celor două regiuni. Occidentul a condamnat această mişcare şi a început să impună sancţiuni anumitor indivizi ruşi, iar Germania a anunţat că va opri planurile de a acorda licenţă de operare conductei Nord Stream 2.

În Statele Unite, Biden se confruntă cu presiuni bipartizane pentru a lua măsuri mai extinse împotriva Rusiei în urma deciziei lui Putin.

Cu toate acestea, un sondaj recent a arătat că majoritatea americanilor consideră că trimiterea de trupe în Ucraina este o „idee proastă”, şi doar o minoritate subţire consideră că este una bună.

Toate cele 27 de ţări ale Uniunii Europene au convenit, în unanimitate, asupra unei liste iniţiale de sancţiuni care vizează autorităţile ruse, potrivit ministrului francez de Externe Jean-Yves Le Drian, iar şeful UE pentru afaceri externe, Josep Borell, a afirmat că pachetul „va lovi Rusia... foarte dur”.

La 22 februarie, Borell a declarat că trupele ruse au intrat deja în regiunea Donbas.

Tot pe 22 februarie, Parlamentul rus a aprobat un plan propus de Putin de a folosi forţa militară în afara graniţelor Rusiei, după ce Putin a confirmat că Rusia va recunoaşte aşa-zisele republici separatiste din Lugansk şi Doneţk.

„Am recunoscut statele”, a spus el. „Asta înseamnă că le-am recunoscut toate documentele fundamentale, inclusiv constituţia, în care este scris că [graniţele] lor sunt teritoriile pe care le aveau în momentul în care cele două regiuni făceau parte din Ucraina”.

Adresându-se reporterilor pe 22 februarie, Putin a spus că Ucraina „nu este interesată de soluţii paşnice” şi că „în fiecare zi adună trupe în Donbas”.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a minimizat din nou, la 22 februarie, perspectiva unei invazii ruse şi a afirmat că „nu va fi război”.

„Nu va exista un război total împotriva Ucrainei şi nu va exista o escaladare largă din partea Rusiei. Dacă există, atunci vom pune Ucraina în situaţie de război”, a spus Zelenski într-o adresare televizată.

Casa Albă a început să semnaleze că îşi va schimba poziţia asupra faptului că este începutul unei invazii.

„Credem că acesta este, da, începutul unei invazii, cea mai recentă invazie a Rusiei în Ucraina”, a declarat Jon Finer, consilier adjunct pentru securitate naţională la Casa Albă. „O invazie este o invazie şi asta este ceea ce se întâmplă.”

De săptămâni, guvernele occidentale susţin că Moscova îşi va invada vecinul după ce Rusia a masat aproximativ 150.000 de soldaţi de-a lungul graniţelor comune cu Ucraina. Occidentul susţine că Moscova va încerca să găsească un pretext pentru a ataca, în timp ce unii oficiali sunt de părere că discursul lui Putin de recunoaştere a celor două regiuni din 21 februarie a fost exact acest lucru.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat reporterilor, la 22 februarie, că „cea mai recentă invazie” a Ucrainei de către Rusia ameninţă stabilitatea în regiune, dar a adăugat că Putin poate „încă să evite un război tragic”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor