JO 2014: Bazele sportive pentru Jocurilor Olimpice de la Soci
alte articole
Jocurile Olimpice de iarnă din Soci debutează pe 7 februarie (primele competiţii vor avea loc, totuşi, pe 6 februarie) şi se vor încheia pe 23 februarie.
Participă circa 2.500 de sportivi din 85 de ţări, care vor concura la 98 de probe sportive în cadrul a 15 sporturi de iarnă. Competiţia din Rusia este cea mai compactă olimpiadă din istorie, arenele sportive aflându-se la doar câteva zeci de minute distanţă.
În funcţie de locaţie, bazele olimpice de la Soci sunt împărţite în două mari categorii: cele aflate în Parcul Olimpic Soci, numit şi Centrul de coastă, şi cele din Centrul montan.
Principalele obiective ale Parcului Olimpic sunt: Gara feroviară cu noua staţie Parcul Olimpic, Palatul sporturilor de iarnă "Iceberg", Stadionul Olimpic "Fişt" — arena centrală pentru toate ceremoniile de deschidere şi de premiere, Arena de antrenament pentru patinaj artistic, Arena de gheaţă — "Şaiba" (pentru meciurile de hochei), Arena pentru antrenamentele de hochei, Arena Adler pentru patinajul viteză, Marele palat de gheaţă "Bolşoi", "Cubul de gheaţă" şi Centrul Media. Toate aceste edificii au la un loc o capacitate de 750.000 persoane.
Pe masivul muntos Krasnaia Poliana, unde sunt amplasate parcursurile pentru sporturile cu schiuri, se poate urca cu 24 de linii de telecabine. Pe Krasnaia Poliana sunt 40 de trasee întinşi pe circa 55 kilometri. Tot aici sunt amplasate patru centre pentru schiul alpin, cu o capacitate pentru 42.000 de turişti, incluzând: Complexul pentru concursul de schi viteză şi biatlon "Laura", Centrul pentru schi alpin şi traseele montane "Rosa Hutor", Parcul pentru sporturi extreme "Rosa Hutor", Complexul pentru sărituri de la trambulina "RusSki Gorki", Centrul pentru sporturi pe pistă de gheaţă "Sanki", Traseul pentru antrenament — sanie-bob, snowbord park şi Centrul Freestyle.
CENTRUL DE COASTĂ
Centrul de patinaj Adler Arena
Adler Arena va găzdui competiţiile de patinaj viteză. Complexul are o capacitate de 8.000 de locuri. Lucrările de construcţie au demarat în 2010, fiind finalizate în luna decembrie 2012. Costul arenei a fost evaluat la 32,8 milioane de dolari. Adler Arena este situată în centrul Parcului Olimpic şi are forma ovală. Dispune de două piste de competiţie şi una de antrenament. Arena a fost proiectată pentru a simboliza imaginea unui aisberg, cu pereţi unghiulari şi triunghiulari coloraţi şi cu ferestre de sticlă ce creează o faţadă de cristal. Zidurile au fost făcute cât mai transparent posibil, permiţând spectatorilor să admire vederile pitoreşti din jurul lor. După Jocurile Olimpice, Adler Arena va fi transformată într-un pavilion expoziţional. Înaintea Jocurilor Olimpice, Adler Arena a găzduit în 2012 şi 2013 Campionatele Mondiale de patinaj viteză pe distanţă unică.
Centrul de curling Ice Cube
Centrul de curling Ice Cube are o capacitate de 3.000 de locuri şi a fost inaugurat în 2012. A costat 14 milioane de dolari, inclusiv lucrările temporare pentru Jocurile Olimpice şi Paralimpice. Lucrările de construcţie ale obiectivului olimpic au durat doi ani. După încheierea olimpiadei, organizatorii îşi propun să facă schimbări în proiectul de construcţie a edificiului, pentru a-l reprofila într-un complex sportiv multifuncţional. Este o construcţie demontabilă, care poate fi lesne transportată pentru a fi utilizată ulterior în alt loc.
Arena Şaiba
Arena Olimpică Şaiba are o capacitate de 7.000 de locuri. Centrul va găzdui meciurile turneului de hochei pe gheaţă. După încheierea Jocurilor Olimpice, arena urmează să fie demontată şi transportată într-un alt oraş din Rusia. Suma care a fost cheltuită în urma lucrărilor de construcţie este estimată la 36 milioane de dolari. În limba rusă, "Şaiba" înseamnă "puc de hochei". De asemenea, fanii ruşi sunt renumiţi pentru strigătele de încurajare 'Şaibu', atunci când susţin echipelor naţionale de hochei la campionate mondiale sau europene. Din această cauză a fost pus simbolic un puc de hochei la temelia arenei în timpul construcţiei. Arena Olimpică Şaiba a costat, conform estimărilor, 27,2 milioane de dolari americani. Arena este dotată cu cea mai recentă tehnologie pentru panouri de afişaj electronic, instalată de o firmă slovacă.
Domul de gheaţă Bolşoi
Domul va găzdui meciurile de hochei pe gheaţă, împreună cu Şaiba Arena, care se află la numai 300 de metri distanţă. Marele Dom de Gheaţă (în traducere) este o arenă polivalentă cu o capacitate de 12.000 de locuri. Domul de Gheaţă Bolşoi are o arhitectură specială, având forma unei picături îngheţate. Organizatorii au anunţat suma aproximativă de 180 milioane de dolari pentru construcţia edificiului. Bolşoi Ice Dome a fost inaugurat în 2012 şi seamănă cu un ou Fabergé. După Jocurile Olimpice, Domul de gheaţă va servi ca o arenă de sport şi sală de concerte.
Stadionul Olimpic Fişt
Stadionul Olimpic Fişt a fost construit special pentru Jocurile Olimpice de iarnă din 2014. El va găzdui ceremoniile de deschidere şi închidere a Olimpiadei de iarnă din 2014. Stadionul este denumit după Muntele Fişt, care se află în apropiere. Capacitatea stadionului pe durata Olimpiadei va fi de 40.000 de locuri. Stadionul, conceput în forma unei coji de ou, a costat 603,5 milioane de dolari. După Jocurile Olimpice, complexul stadionului va servi drept centru de pregătire şi gazdă a meciurilor echipei naţionale de fotbal a Rusiei. În octombrie 2013, Banca Centrală a Rusiei a emis o bancnotă comemorativă de 100 ruble, cu o sută de zile înainte de startul Olimpiadei. Pe o parte a bancnotei este imprimat Stadionul Olimpic "Fişt". Stadionul este una din cele 11 arene selectate să găzduiască meciuri la Cupa Mondială de fotbal 2018.
Palatul de patinaj Iceberg
Aici vor avea loc probele de patinaj artistic şi patinaj viteză pe distanţe scurte (short-track). Arena, care cuprinde 12.000 de scaune, a costat 43,9 milioane de dolari, pentru construcţia sa fiind folosite 15.000 de tone de oţel. Deşi a găzduit un concurs local de patinaj în octombrie 2012, Uniunea Internaţională de Patinaj le-a sugerat organizatorilor Olimpiadei să se pregătească suplimentar pentru Finala Grand Prix-ului de patinaj artistic din 2012-2013. Suprafaţa de gheaţă pentru probele de patinaj artistic şi patinaj viteză poate fi schimbată în aproximativ două ore. După Olimpiada de Iarnă, arena se pare că rămâne destinată patinajului, deşi este posibil să fie transformată într-un velodrom pentru ciclism.
CENTRUL MONTAN
Centrul de sărituri RusSki Gorki
Centrul de Sărituri RusSki Gorki este situat în localitatea Esto-Sadok de pe masivul muntos Krasnaia Poliana şi este locul de desfăşurare al întrecerilor de sărituri cu schiurile, inclusiv cele din cadrul competiţiilor de combinata nordică. Numele este un joc de cuvinte, de la abrevierea de Rusia — "Rus" şi cuvântul "Ski". Centrul are o capacitate de 7.500 de locuri şi dispune de ultimele versiuni de Trambuline Olimpice K-95 (95 de metri lungime) şi K125 (125 de metri lungime). Situat pe versantul nordic, pe Muntele Aibiga, Centrul de sărituri se află la intersecţia a doua creste montane, pentru ca instalaţiile de sărituri cu schiurile să se integreze în peisajul înconjurător.
Centrul alpin Rosa Hutor
Este, de asemenea, situat pe Muntele Aibiga, la 80 km în afara oraşului Soci. Asigură infrastructura pentru probele de schi alpin, respectiv coborâre, combinată, slalom uriaş şi slalom super-uriaş. Are o capacitate de 7.500 de locuri şi a fost construit între 2003 şi 2011. Rosa Hutor Alpine Center a găzduit Cupa Mondială alpină pentru curse în pantă şi super-combinată, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, în februarie 2012, cu doi ani înainte de Jocurile Olimpice. Primele evenimente de testare au avut loc în februarie 2011, în circuitul Cupei Europene.
Parcul extrem Rosa Hutor
Parcul este localizat în partea de vest a platoului omonim, în Krasnaia Poliana. Aici sunt programate competiţiile de schi acrobatic şi snowboard. Pentru primele, spectatorii au la dispoziţie 4.000 de locuri, iar cei pasionaţi de snowboard vor putea urmări întrecerile de pe cele 6.250 de locuri. Parcul a fost dat în folosinţă în septembrie 2012.
Centrul Sanki Sliding
Centrul Sanki Sliding este locul de competiţie pentru bob, skeleton şi sanie. Construită în Resortul Alpika Service Mountain Ski, această superbă pistă de gheaţă a fost prevăzută cu o capacitate de 5.000 locuri pentru spectatori. Pista de 1,5 km dispune de 18 de cotituri şi o linie verticală de 131,9 m, având o tehnologie inovatoare de pregătire a gheţii pentru asigurarea controlului optim al temperaturii de-a lungul întregii lungimi a pistei.
Complexul de biatlon şi schi Laura
Complexul este aşezat în staţiunea Psehako Hrebet, în apropiere de localitatea Krasnaia Poliana. Va găzdui întrecerile de biatlon, schi fond şi combinată nordică. Are o capacitate de 7.500 de locuri şi a fost dat în folosinţă în iunie 2013. Cuprinde două stadioane, două piste de schi şi biatlon, precum şi o porţiune dedicată tirului sportiv. Laura este numele unui râu de munte ce traversează zona. La rândul său, numele râului provine de la o legendă locală, conform căreia o tânără fată cu acest nume s-a aruncat în apele sale în urma unei decepţii amoroase.