Jihadul, activităţi în România

Europol, organismul Poliţiei Uniunii Europene, a anunţat că anul trecut, în Europa, nu au existat atacuri islamiste de succes, în timp ce acţiuni de genul „Toulouse” au fost iniţiate de "lupi singuratici". Raportul Europol relevă faptul că "statele membre nu au raportat nici măcar un singur atac terorist Al-Qaeda în 2011."
Bogdan Costea
28.04.2012

Europol, organismul Poliţiei Uniunii Europene, a anunţat că anul trecut, în Europa, nu au existat atacuri islamiste de succes, în timp ce acţiuni de genul „Toulouse” au fost iniţiate de "lupi singuratici". Raportul Europol relevă faptul că "statele membre nu au raportat nici măcar un singur atac terorist Al-Qaeda în 2011."

Cu toate acestea, un număr de nouă ţări europene, printre care şi România, au înregistrat activităţi dezvoltate de simpatizanţi ai Jihadului. De asemenea, ameninţarea Al-Qaeda a crescut constant în Scandinavia şi Germania, în timp ce în Franţa, Spania şi Marea Britanie s-au constatat în continuare centre de activităţi radicale.

Forţele de poliţie au arestat 17 de persoane pentru planificarea unor atacuri islamiste, cu 89 mai puţine decât în 2010. Un bărbat a încercat să bombardeze sediul publicaţiei daneze Morgenavisen Jyllandsposten, ziar care a publicat caricaturi cu Mahomed în 2005. De asemenea, un alt bărbat a încercat să otrăvească o sursă de alimentare cu apă în Spania pentru răzbunare după moartea lui Osama bin Laden.

Pe de altă parte, Europol a efectuat mai mult de 60 de arestări având la bază suspiciunea de apartenenţă la grupuri teroriste cum ar fi Al-Qaeda. Un alt grup de circa 40 de persoane au fost arestate pentru "propagandă teroristă," finanţare ilicită sau posesie de arme şi explozibili.

Raportul Europol apare la circa o lună după ce un om din Toulouse, Franţa, a împuşcat mortal doi soldaţi francezi, trei copii evrei şi un profesor evreu. De asemenea, apariţia raportului a coincis cu procesul lui Anders Breivik, cel care a ucis 77 de persoane, în Norvegia, anul trecut, în numele "contra-jihadului."

Teroriştii care acţionează singuri, ca norvegianul Anders Behring Breivik, autorul atacurilor din iulie 2011, sunt "extrem de dificil" de detectat, conform Europol. Ostil multiculturalismului şi "invaziei musulmane" în Europa, Anders Behring Breivik a deschis focul, la 22 iulie 2011, la o tabără de vară a Tineretului Laburist de pe insula Utoeya, în apropiere de Oslo, după ce a detonat o bombă în apropierea sediului Guvernului norvegian, provocând moartea a 77 de persoane în total.

"Ameninţările serioase nu provin numai de la organizaţii teroriste stabile, ci din ce în ce mai mult de la actori izolaţi", subliniază Europol în raportul său, subliniind rolul jucat de Al-Qaeda pentru a incita aceşti "actori solitari". "În acelaşi timp, incidentele din iulie 2011 din Norvegia dovedesc că atacurile comise de actori care acţionează singuri nu sunt o practică limitată la terorismul inspirat de Al-Qaeda", a adăugat sursa citată.

În cadrul procesului său, care a început la 16 aprilie la Oslo, Anders Behring Breivik a anunţat că a fost influenţat de Al-Qaeda, "organizaţia militantă cu cea mai mare reuşită din lume". Potrivit unui manifest publicat pe Internet în ziua atacurilor, Breivik s-a lansat în 2002 în cruciada sa ideologică şi a decis să treacă la acţiune din toamna lui 2009.

Alte tendinţe teroriste includ răpirea unor cetăţeni ai UE în Afganistan, Pakistan, Bosnia, Liban, Nigeria şi Maroc, precum şi trimiterea de link-uri între grupuri jihadiste sau ale crimei organizate din Europa de Est.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor