Iurie Leancă: Declaraţia lui Dodon de denunţare a Acordului de Asociere cu UE – o aberaţie

Suspendarea sau denunţarea Acordului de Asociere cu UE ar fi cam acelaşi lucru, consideră liderul PPEM, Iurie Leancă, iar cei care folosesc acest limbaj „nu ştiu dacă înţeleg de fapt ce înseamnă aceasta”.
Iurie Leancă, liderul Partidului Popular European din Moldova
Iurie Leancă, liderul Partidului Popular European din Moldova (independent.md)

Preşedintele Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Iurie Leancă a calificat declaraţiile făcute de liderul Partidului Socialist (PSRM), Igor Dodon privind denunţarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care ar avea efecte negative asupra economiei Republicii Moldova, drept aberaţii cu scop de manipulare a opiniei publice.

„Este doar o aberaţie, scuzaţi-mă că folosesc acest termen mai puţin diplomatic. Economia Republicii Moldova a fost afectată nu de zona de liber schimb cu Uniunea Europeană. Economia Republicii Moldova a fost afectată, pe de o parte, de sancţiunile impuse de către Federaţia Rusă, de faptul că nu am fost suficient de competitivi, pentru aceasta e nevoie de investiţie, e nevoie de sprijin”, a declarat Leancă într-un interviu pentru Europa Liberă.

Liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase a afirmat în cadrul unei emisiuni de la Pro TV, în perioada în care protesta alături de Igor Dodon şi Renato Usatîi că „se pune batista pe ţambal cu privire la vectorul geopolitic pentru o perioadă de timp, un an şi chiar Igor Dodon a vorbit de un an jumătate, ne ocupăm de decriminalizarea instituţiilor de drept şi de reglementare, de curăţarea CNA, CEC, etc., punem ţara pe făgaşul normalităţii şi pe urmă revenim la geopolitică”.

Făcând referire la declaraţia lui Năstase, liderul PPEM a mărturisit că speră „foarte mult că cetăţeanul din Republica Moldova înţelege că unica soluţie viabilă este integrarea europeană. Am auzit, unii mai ziceau că Acordul de Asociere îl suspendăm, dar regimul fără de vize nu îl suspendăm. Cum aşa? Nu ştiu dacă cei care folosesc acest limbaj fac o diferenţă reală între suspendare, denunţare, dacă înţeleg de fapt ce înseamnă aceasta”.

În opinia liderului fracţiunii Popular Europene, suspendarea sau denunţarea Acordului de Asociere va răci substanţial relaţiile cu Uniunea Europeană. Mai mult decât atât, perioada imediat următoare s-ar putea transforma în una glaciară pentru relaţia dintre Moldova şi UE.

„Să presupunem că ne dezicem de Acordul de Asociere, deşi a-l suspenda juridic este imposibil. Intervine o perioadă glacială în relaţia noastră cu Uniunea Europeană. Cine va veni să ne ajute să facem presiuni pentru reformarea justiţiei şi combaterea corupţiei. Cine va fi forţa din afară care va vrea să ne ghideze în direcţia necesară, aşa cum a făcut-o în România sau în Ţările Baltice? După mine, este o utopie şi iresponsabilitate astfel de declaraţii”, a adăugat Iurie Leancă.

Menţionăm că liderul socialist, Igor Dodon a afirmat în repetate rânduri că printre priorităţile fracţiunii politice pe care o conduce se numără denunţarea Acordului de Asociere cu UE şi formarea unui guvern de centru-stânga. După marşul organizat duminică de mai multe organizaţii unioniste de pe ambele maluri ale Prutului, cu ocazia aniversării a 98 de ani de la votarea de către Sfatul Ţării a Unirii dintre Basarabia şi România, Dodon a reacţionat chiar agresiv, numind toţi participanţii la eveniment „criminali politici” şi „trădători de patrie şi neam”.