Iulia Motoc, judecător la Curtea Constituţională: "S-au făcut multe presiuni asupra noastră"

Iulia Motoc, judecător la Curtea Constituţională a României (CCR), a declarat recent într-un interviu că nu are intenţia să-şi dea demisia, deşi mai multe trusturi de presă i-au anunţat-o deja. Totodată, ea spune că se fac presiuni asupra tuturor judecătorilor de la CCR, inclusiv asupra sa.
Magistraţi ai Curţii Constituţionale la Palatul Cotroceni (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
04.08.2012

Iulia Motoc (în fotografie, a doua din stânga), judecător la Curtea Constituţională a României (CCR), a declarat recent într-un interviu că nu are intenţia să-şi dea demisia, deşi mai multe trusturi de presă i-au anunţat-o deja. Totodată, ea spune că se fac presiuni asupra tuturor judecătorilor de la CCR, inclusiv asupra sa.

"Nu am de gând să-mi dau demisia. Faptul că unii ar fi anunţat demisia mea deja poate fi considerat ca o formă de presiune asupra mea. S-au făcut multe presiuni asupra noastră, mai ales începând cu data de 27 iunie, când ne-am pronunţat asupra faptului că domnul Traian Băsescu va reprezenta România la summit-ul UE. De altfel, atunci am sesizat aceste presiuni la Uniunea Europeană", a declarat Iulia Motoc pentru cotidianul "România liberă".

Mesaj subtil pe Facebook

Pe de altă parte, la scurt timp după ce CCR a amânat pentru 12 septembrie luarea unei decizii referitoare la validarea referendumului, judecătoarea Iulia Motoc a fost asaltată de întrebări pe pagina sa de Facebook.

"Continui, ca şi tatăl meu, să urăsc laşitatea", a fost singurul mesaj postat de judecătoare drept răspuns.

În mai multe site-uri, pe internet, această propoziţie a judecătoarei Motoc a fost pusă în legătură directă cu zvonurile care au circulat în ultimele zile, conform cărora membrii CCR s-ar teme să ia o decizie referitor la referendumul din 29 iulie.

Cei care susţin această idee mai spun că însăşi amânarea deciziei pentru data de 12 septembrie (devansată apoi pentru 31 august) constituie o dovadă în acest sens şi că mesajul judecătoarei constituie în mod clar o critică la adresa colegilor săi din CCR.

Nu am de gând să-mi dau demisia. Faptul că unii ar fi anunţat demisia mea deja poate fi considerat ca o formă de presiune asupra mea

Scurt CV

Iulia Antoanella Motoc (44 de ani) este cel de-al treilea judecător desemnat de Senat la CCR şi a fost propusă de PDL şi de grupul independenţilor. Ea a fost numită imediat după încetarea, la data de 7 iunie 2010, a mandatului judecătorului Nicolae Cochinescu.

Judecătoarea a absolvit Facultatea de Drept din Bucureşti în 1989. Pentru scurt timp, a activat ca procuror la Giurgiu, apoi timp de cinci ani, a fost judecător la Judecătoria sectorului 2 Bucureşti.

Iulia Motoc este doctor în etică (Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Filosofie), doctor în drept internaţional public (Universitatea "Paul Cezanne" Aix-Marseille) şi este şi profesoară la Universitatea din Bucureşti, începând din 2002.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor