Italia apreciază rezultatele reuniunii Eurogrupului, dar înţelege că va trebui să facă alte reforme

Satisfacţia delegaţiei italiene conduse de premierul Mario Monti pentru importantele rezultate ale reuniunii Eurogrupului, luni, la Bruxelles, se află marţi pe primele pagini ale ziarelor din Italia.
Premierul italian, Mario Monti. (GEORGES GOBET / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
10.07.2012

Satisfacţia delegaţiei italiene conduse de premierul Mario Monti pentru importantele rezultate ale reuniunii Eurogrupului, luni, la Bruxelles, se află marţi pe primele pagini ale ziarelor din Italia.

'Aprobarea Mecanismului European de Stabilitate; satisfacţia lui Monti', titrează cotidianul roman La Repubblica, care analizează bunele rezultate ale reuniunii de luni a Eurogrupului, la Bruxelles, unde miniştrii de finanţe din zona euro au aprobat măsuri semnificative. Banca Centrală Europeană, BCE, va administra fondurile pentru salvarea statelor, în vederea cumpărării obligaţiunilor guvernamentale, zona euro va avea un mecanism pentru a cumpăra obligaţiuni de pe pieţele secundare şi pentru a ajuta ţările care au luat deja măsuri eficace împotriva crizei, ţări care vor putea controla mai bine creşterea randamentelor la obligaţiunile guvernamentale cu maturitate la zece ani. Iar Spania va primi ajutoare de 30 de miliarde de euro, la sfârşitul lunii iulie. Eurogrupul a făcut tot posibilul pentru a asigura stabilitatea financiară a zonei euro, prin utilizarea flexibilă şi eficace a fondurilor FESF (Fondul European de Stabilitate Financiară) şi MES (Mecanismul European de Stabilitate) pentru recapitalizarea directă a băncilor, precizează La Repubblica.

Aceste rezultate premiază politica Italiei şi angajamentul premierului Mario Monti, care, în ultimele luni, a întărit axa cu Franţa preşedintelui Francois Hollande, aminteşte La Repubblica, care mai scrie despre convorbirile purtate de Monti luni la Bruxelles cu comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, şi cu preşedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker. În ciuda rezistenţei Olandei, Finlandei şi Germaniei, zona euro se îndreaptă către măsuri concrete în vederea stabilizării pieţelor financiare şi a unei uniuni bancare şi fiscale, este de părere cotidianul La Repubblica.

'Eurogrupul aprobă planul lui Monti, iar BCE va administra fondurile pentru salvarea statelor', titrează cotidianul milanez Il Corriere della Sera, care scrie despre bunele rezultate obţinute de Spania, luni, la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor de finanţe din zona euro, rezultate care demonstrează faptul că Uniunea Europeană este hotărâtă să acţioneze în mod concret în sprijinul statelor aflate în dificultate, ceea ce reprezintă o speranţă şi pentru Italia, în viitor.

Cotidianul milanez mai scrie că aceasta este numai o primă etapă a deciziilor Eurogrupului, care va continua să ia măsuri şi decizii în alte două reuniuni, programate pe 20 iulie şi apoi în luna septembrie. 'Acordul semnat luni noapte la Bruxelles aprobă cererile Italiei', au declarat surse de la Ministerul Finanţelor de la Roma, după ce premierul Monti a părăsit reuniunea Eurogrupului înainte de terminarea lucrărilor, fără a da declaraţii, notează Il Corriere della Sera.

'Eurogrupul confirmă măsurile propuse de Monti, care este satisfăcut', titrează cotidianul torinez La Stampa, care scrie despre pozitivele măsuri luate luni la Bruxelles împotriva speculaţiilor pieţelor financiare, despre importanţa principiului recapitalizării directe a băncilor şi despre voinţa de a utiliza în mod flexibil fondurile europene pentru salvarea statelor. Adică exact ceea ce doreau guvernele de la Roma şi Madrid, adaugă La Stampa, care mai scrie despre faptul că preşedintele Eurogrupului, luxemburghezul Juncker, a fost reconfirmat în funcţie pentru alţi doi ani. Monti a fost susţinut în mod deschis de francezi, deci noua axă Monti-Hollande funcţionează bine, comentează La Stampa, care adaugă faptul că Uniunea Europeană a apreciat ultimele măsuri luate în Italia de guvernul Monti, în vederea reducerii cheltuielilor administraţiei publice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor