ISW: Kremlinul va exploata la maxim legăturile sale cu Dodon în încercarea de a influenţa alegerile prezidenţiale din R. Moldova

Duşmanul duşmanului meu este potenţialul meu partener, prietenul meu, în lupta cu Maia Sandu, a declarat Dodon despre Şor, aflându-se la Moscova.
Igor Dodon, preşedintele R. Moldova (facebook.com/Dodon Igor)
Maria Maevschi
11.06.2024

Kremlinul va încerca din nou să exploateze la maximum legăturile sale cu fostul preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon, liderul partidului Socialiştilor, ca parte a eforturilor sale de a destabiliza democraţia moldovenească şi guvernarea pro-europeană de la Chişinău, scrie ISW în contextul mai multor interviuri oferite de Dodon pentru presa rusă în timpul ultimei sale vizite la Moscova unde a participat la Forumul Economic Internaţional din Sankt Petersburg.

Sugerând că nu aspiră la un nou mandat de preşedinte al Republicii Moldova, pro-rusul Dodon a declarat duminică 9 iunie, pentru Ria Novosti, că se simte nevoit să participe la alegerile din toamnă pentru că „această guvernare distruge ţară”.

„Eu nu am astfel de ambiţii de a participa cu orice preţ la aceste alegeri. Ceea ce contează pentru noi este rezultatul. Scopul. Iar scopul este schimbarea puterii în Republica Moldova. Pentru că această guvernare distruge ţară.

De aceea, dacă există şansa de a o învinge pe Maia Sandu şi nu găsim niciun candidat din partea opoziţiei şi merg toate partidele, nu exclud că pot să merg la alegerile prezidenţiale din acest an. Căutăm un singur candidat. Din păcate, nu am găsit încă unul”, a afirmat liderul socialiştilor de la Chişinău.

De asemenea, Dodon a opinat că indiferent cine va fi, candidatul unic ar trebui „să fie o persoană cunoscută - apolitică, care nu este lider de partid, dar pe care toată lumea îl va susţine”.

Definind opoziţia de la Chişinău, Dodon a menţionat că în Moldova există partidul de la putere PAS şi partidele de opoziţie - de stânga, de dreaptă. Există trei forţe, consideră liderul socialiştilor: actualul preşedinte Maia Sandu, fostul preşedinte Igor Dodon şi primarul de la Chişinău, falsul pro-european Ivan Ceban. Mai există şi alte forţe de opoziţie, cum ar fi blocul lui Ilan Şor, fostul prim-ministru Ion Chicu, mai sunt comuniştii lui Voronin şi alte partide de dreaptă care se opun Maiei Sandu.

„Cu Şor este un pic mai complicat, pentru că a furat patru deputaţi din fracţiunea noastră şi mulţi lideri teritoriali. Dar duşmanul duşmanului meu este potenţialul meu partener, prietenul meu, în această luptă. Deci, trebuie să lăsăm deoparte jignirile, atacurile personale - nu avem timp pentru asta acum. Trebuie să salvăm ţara acum, iar pentru asta trebuie să ne unim. Eu comunic aproape aproape cu toţi, dar cu Şor încă nu am comunicat”, a specificat fostul şef de stat al R. Moldova.

În contextul în care ultimele sondaje o arată pe actuala preşedintă Maia Sandu pe locul unu în cazul unor alegeri prezidenţiale, Dodon a menţionat că opoziţia nu ar trebui să admită un astfel de scenariu. Mai mult decât atât, alegerile prezidenţiale în care Maia Sandu ajunge din nou preşedintă nu ar trebui recunoscute, în opinia liderului socialiştilor, adăugând că opoziţia trebuie să facă tot posibilul să îndepărteze actuala guvernare de la putere şi să „elibereze ţara” - retorică folosită foarte des în ultimii ani de Moscova.

„Sunt sigur că în interiorul ţării Sandu va pierde”, a declarat Dodon pentru presa rusă, încercând să convingă Kremlinul că majoritatea moldovenilor ar fi împotriva Maiei Sandu. Totuşi la actualele alegeri europarlamentare din 9 iunie, moldovenii cu cetăţenie română s-au prezentat la secţiile de votare în număr record, spun experţii, ceea ce denotă faptul că cetăţenii R. Moldova înţeleg tot mai bine ce înseamnă Uniunea europeană şi beneficiile euro-integrării.

Continuând să propage actuala retorică a Kremlinului, Dodon a continuat: „Maia Sandu înseamnă război. Ea pregăteşte ţara pentru scenariul ucrainean, a primit o astfel de sarcină. Dacă ar fi să facem o paralelă, este exact ceea ce s-a întâmplat în Ucraina. NATO, exerciţii militare, cumpărarea de arme – de mai bine de un an şi jumătate trecem prin acelaşi scenariu prin care a trecut Ucraina”.

În interviul acordat pentru Ria Novosti, Dodon a ţinut s-o învinuiască pe preşedinta Sandu şi de faptul că numărul unioniştilor a crescut în ultima perioadă, menţionând că o parte a moldovenilor ar prefera unirea cu România decât să fie conduşi de Maia Sandu.

Continuând cu acuzaţiile la adresa actualei guvernări, pe care numit-o soroşistă, Dodon a menţionat că actuala putere de la Chişinău ar fi responsabilă de ruperea relaţiilor dintre R. Moldova şi Rusia, acesta fiind „scopul pentru care au fost crescuţi când au lucrat în fundaţiile lui Soros”.

„Este posibil să restabilim relaţiile? Da, şi o vom face. Nu vom avea altă opţiune. Aşa că vom fi cu siguranţă prieteni cu Rusia. Cu siguranţă vom reveni la agenda noastră de parteneriat strategic. Pentru că fără Rusia - fără puternica Rusie – Moldovei îi va fi foarte greu”, a mai menţionat liderul socialiştilor, cu toate că nu trece nicio săptămână în care, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, R. Moldova să nu fie ameninţată şi avertizată de Kremlin pentru deciziile luate în favoarea cetăţenilor.

Cât despre referendumul pro-UE din toamnă, Dodon continuă să declare că ar fi unul ilegal, că va chema cetăţenii să-l boicoteze, iar dacă totuşi se va finaliza în favoarea integrării europene a Republicii Moldova, atunci când, în viitor, cândva, va ajunge la putere îl va anula şi va organiza unul al său, încercând să convingă Moscova că majoritatea moldovenilor îl vor susţin în acest proces.

În concluzie, portalul media Institute for the Study of War a specificat că Dodon va încerca să demonstreze Moscovei că mai este util, iar Kremlinul va încerca cel mai probabil „să exploateze legăturile sale cu Dodon ca parte a eforturilor sale mai largi de a destabiliza democraţia moldovenească şi de a influenţa guvernul moldovean”.

În contextul în care unealta Moscovei în destabilizarea Republicii Moldova - oligarhul fugar Ilan Şor se teme să revină în Moldova unde este condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” - supranumit şi „Furtul miliardului”, Kremlinul, conştient că liderul blocului „Pobeda” are şanse mai mici de a o învinge pe Maia Sandu în alegerile prezidenţiale din toamnă, şi-a amintit de Dodon, mai scrie sursa citată.

Cu toate că a fost uitat de Moscova după ce a pierdut ultimele două alegeri din R. Moldova, după care Maia Sandu a ajuns preşedintă, iar PAS-ul a obţinut majoritatea în Parlament, Dodon a continuat să servească Kremlinul cu care a format legături strânse încă din perioada în care a fost preşedinte. Astfel, Kremlinul, cel mai probabil, va exploata legăturile sale cu Dodon în încercarea de a influenţa alegerile din Moldova din 20 octombrie.

Paralelele dintre operaţiunile de informare pe care atât congresul Blocului „Pobeda”, cât şi Dodon le-au promovat, sugerează un efort coordonat anti-Sandu. Cu toate astea, declaraţiile publice ale lui Dodon privind relaţia sa „complicată” cu Şor şi inexistenţa unei cooperări cu Blocul „Pobeda” sugerează că „Kremlinul, Dodon şi Şor nu au convenit încă asupra unui candidat la preşedinţie sau a unei strategii electorale”, menţionează sursa citată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor