ISU revocă avizul de securitate pentru blocul de 10 etaje ce se ridică lângă o benzinărie

Protestul cetăţenilor din Prelungirea Ghencea care au ieşit sâmbătă în stradă, revoltaţi de construirea unui bloc cu 10 etaje lângă o benzinărie dotată cu o butelie GPL a avut efect. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti - Ilfov a revocat avizul de securitate necesar construirii respectivei clădiri, informează Centrul de Resurse pentru participare publică, CeRe.
Protest în Prelungirea Ghencea pentru stoparea construirii unui bloc lângă o benzinărie, 14 noiembrie 2015.
Protest în Prelungirea Ghencea pentru stoparea construirii unui bloc lângă o benzinărie, 14 noiembrie 2015. (Epoch Times)

Acest aviz a fost atribuit anterior proprietarului viitoarei clădiri de locuinţe, fără ca autorităţile să fie înştiinţate despre existenţa benzinăriei în imediata apropiere a şantierului, se precizează în comunicatul remis Epoch Times. Atât Primăria Sectorului 6, emitentul autorizaţiei de construcţie, cât şi Inspectoratul de Stat în Construcţii şi beneficiarul clădirii au fost înştiinţaţi de retragerea avizului de securitate. De asemenea, unul din membrii grupului Initiativa Prelungirea Ghencea, organizator al protestetului de sâmbătă, a trimis o informare şi către prefectul Capitalei, cel care poate cere oprirea lucrărilor până la reintarea în legalitate.

Reamintim că mobilizaţi de Iniţiativa Prelungirea Ghencea, cetăţenii din cartierul omonim au ieşit sâmbătă în stradă, pentru a trage un pericol de alarmă cu privire la construirea unui bloc lângă o benzinărie. Anterior protestului, cetăţenii au luat mai întâi legătura cu autorităţile care le-au comunicat că ... benzinăria nu există! Pe hârtie, evident.

„Când am constatat că acest bloc este construit prea aproape de benzinărie, am solicitat accesul la informaţii publice la sector 6, am trimis sesizări la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) şi ISU. Ni s-au dat hârtii că totul este în regulă. Am ajuns la Primăria Sectorului 6, am discutat cu arhitectul şef căruia i-am explicat că legea prevede că, faţă de o benzinărie, trebuie să te retragi 40 de metri ca să construieşti. Dumnealui ne-a adus dosarul şi ne-a arătat că potrivit documentelor lângă această clădire nu există o benzinărie. Noi l-am invitat pe teren, i-am chemat şi pe colegii lui de la Disciplina în Construcţii care ne-au spus că dumnealor lucrează pe documente. "Avem documente, noi nu avem nicio vină, constructorul ni le-a prezentat." Noi i-am invitat pe teren să vadă benzinăria”, a declarat Florin Rugină, membru al Grupului Iniţiativa Prelungirea Ghencea şi unul dintre organizatori.

„Mai mult decât atât şi ISC s-a comportat ruşinos. Ne-am dus la ei cu documente, hârtii... Ne-au spus că vor declanşa un control la Primăria Sector 6. L-au declanşat după care ne-au spus că, potrivit actelor, totul este legal. (...) Credem că actele în baza cărora s-a obţinut autorizaţia sunt false! Nu mai spun că la ISU trebuie să depui descirerea completă a documentaţiilor, inclusiv un ortofotoplan cu fotografia din satelit în care se vede foarte clar totul, este în standard să faci asta! Este imposibil să nu apără benzinăria în acte şi să judeci doar după hârtiile pe care ţi le-a dat constructorul. Iar dezvoltatorul ne-a declarat că dumnealui nu a ştiut care e legislaţia şi e vina firmei care a făcut proiectarea. S-a ajuns de la prefectură, primărie, ISC, ISU la firmă de proiectare! Mai au puţin şi ajung să paseze responsabilitatea la femeia de serviciu”, a adăugat, revoltat, Florin Rugină.

Mai multe informaţii despre protest, puteţi accesa aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne