Israelul va returna echipamentul de filmare confiscat de la echipa Associated Press în Gaza

(Andrei Popescu/Epoch Times Romania)
Redacţia
22.05.2024

Marţi, autorităţile israeliene au confiscat echipamente de filmare aparţinând Associated Press, dar apoi au revenit asupra deciziei ca urmare a condamnării pe scară largă din partea grupurilor de presă şi a criticilor venite chiar de la cel mai apropiat aliat al său, Statele Unite.

Potrivit Reuters, ministrul Comunicaţiilor, Shlomo Karhi, a anunţat, într-o declaraţie, că a ordonat oficialilor să anuleze decizia iniţială şi să returneze echipamentul confiscat, în aşteptarea unei decizii a Ministerului Apărării, care, potrivit acestuia, doreşte să examineze problema.

Ministerul israelian al Comunicaţiilor a acuzat anterior AP că a încălcat legea prin faptul că a furnizat o transmisie în direct către Al Jazeera, care e plasată sub interdicţie temporară de la începutul acestei luni, acuzând-o că pune în pericol securitatea naţională.

Agenţia a declarat că i s-a ordonat să închidă o transmisiune în direct care arăta o vedere în Gaza din oraşul israelian Sderot, afirmând că acest lucru nu s-a bazat pe conţinut, ci pe "utilizarea abuzivă de către guvernul israelian a noii legi privind radiodifuzorii străini a ţării".

"Associated Press condamnă în termenii cei mai fermi acţiunile guvernului israelian de a închide transmisia noastră în direct de lungă durată care arată o vedere în Gaza şi de a confisca echipamentul AP", a declarat purtătorul de cuvânt al AP, Lauren Easton.

Legea privind mass-media, adoptată în aprilie, permite guvernului să ordone radiodifuzorilor străini să îşi înceteze temporar activitatea din motive de securitate naţională.

Casa Albă, care a susţinut Israelul în război, a declarat că incidentul este îngrijorător şi că jurnaliştii au dreptul să-şi facă meseria.

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a cerut înalt oficialilor israelieni să revină asupra cursului imediat ce a aflat aceste informaţii, a declarat Adrienne Watson, purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe.

"Presa liberă este un pilon esenţial al democraţiei, iar membrii mass-media, inclusiv AP, fac o muncă vitală care trebuie respectată", a declarat Watson, într-un comunicat.

Grupurile pentru drepturile presei au criticat această măsură, pe care Reporteri fără frontiere a numit-o "cenzură scandaloasă".

Incidentul este cel mai recent dintr-o serie de confruntări tensionate între grupurile media şi guvernul israelian de la începutul războiului din Gaza, anul trecut.

AP a declarat că a respectat regulile de cenzură militară care interzic difuzarea de detalii, cum ar fi mişcările trupelor, care ar putea pune în pericol soldaţii. Aceasta a precizat că imaginile filmate în direct au arătat, în general, fumul care se ridica deasupra Gaza.

Când Israelul a închis operaţiunile sale în luna mai, Al Jazeera a calificat ca fiind "minciună periculoasă şi ridicolă" acuzaţia că aceasta ameninţă securitatea israeliană. Nu a avut niciun comentariu imediat când a fost întrebată marţi despre incidentul AP.

Purtătorii de cuvânt ai biroului premierului Benjamin Netanyahu nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor