Israelul se retrage din raidul asupra spitalului Shifa. Relatările militarilor şi ale martorilor sunt contradictorii

Rămăşiţele spitalului Dar Al-Shifa din Alep, Siria, 22 noiembrie 2012 (FRANCISCO LEONG / AFP / Getty Images)
D.B.
02.04.2024

Luni, armata israeliană s-a retras din cel de-al doilea raid devastator asupra celui mai mare spital din Gaza, Shifa, lăsându-l în ruine, cu pereţii aruncaţi în aer şi armătura înnegrită, potrivit AP.

În ciuda distrugerilor, Israelul a revendicat bătălia ca pe o victorie în lupta sa împotriva militanţilor Hamas - şi a declarat că nu a rănit civilii care se adăposteau în interiorul spitalului.

Dar relatările observatorilor de la faţa locului şi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii spun o poveste diferită.

Acestea descriu un raid terifiant de două săptămâni în timpul căruia au murit peste 12 civili, iar alţii au fost reţinuţi cu brutalitate şi blocaţi în interiorul unei unităţi cu provizii din ce în ce mai puţine.

Iată ce s-a spus despre acest raid.

Au fost ucişi civili şi pacienţi?

Israelul a declarat că forţele sale au lansat atacul surpriză la 18 martie. După două săptămâni de lupte în interiorul Shifa, armata a ucis 200 de militanţi, a declarat luni purtătorul de cuvânt Daniel Hagari. El a susţinut că niciun civil adăpostit în interiorul spitalului nu a fost rănit şi a spus că forţele au furnizat hrană, apă şi medicamente celor aproximativ 6.000 de palestinieni adăpostiţi acolo. Armata a desfăşurat echipe medicale şi vorbitori de limbă arabă pentru a comunica şi a-i ajuta pe cei din interior înainte de a evacua efectiv pe toată lumea, a spus el.

Însă duminică, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că 21 de pacienţi din interiorul spitalului au murit de la începutul asediului. El a precizat că 107 pacienţi au rămas în interiorul spitalului, inclusiv copii mici şi adulţi în stare critică. El a spus că le lipseşte "sprijinul sanitar, îngrijirea medicală şi proviziile".

"De ieri a rămas doar o sticlă de apă la fiecare 15 persoane. Bolile contagioase se răspândesc din cauza condiţiilor extrem de insalubre şi a lipsei de apă", a scris el pe X.

Raidul a declanşat zile întregi de lupte pentru blocurile din jurul Shifa. Martorii şi jurnaliştii au raportat lovituri aeriene, bombardarea locuinţelor şi trupe care au forţat locuitorii să se evacueze.

Un rezident, Mohammed Al-Sheikh, a declarat că avioanele de vânătoare israeliene "loveau tot ce mişca în zonă". Un altul, Bassel al-Hilou, a declarat că şapte rude au fost ucise în loviturile aeriene israeliene.

Armata israeliană nu a făcut niciun comentariu cu privire la moartea unor civili în apropierea sau în afara spitalului.

Pe cine a arestat şi reţinut Israelul?

Israelul a declarat că a arestat 900 de presupuşi militanţi. Dintre aceştia, Israelul a spus că a confirmat că 500 sunt militanţi - unii dintre ei comandanţi de nivel înalt şi membri ai eşalonului politic superior al Hamas.

Dar relatările Ministerului Sănătăţii din Gaza şi ale Al Jazeera, o reţea media cu sediul în Qatar, au declarat că lucrătorii medicali şi jurnaliştii s-au numărat printre cei reţinuţi şi brutalizaţi de forţele israeliene.

Câţiva reporteri au fost încătuşaţi, legaţi la ochi şi dezbrăcaţi de haine timp de 12 ore, se arată într-o declaraţie a Al Jazeera. Armata israeliană nu a răspuns la o solicitare a AP de a comenta acuzaţiile.

Ce s-a întâmplat la finalul raidului?

După ce au ucis şi au adunat suspecţii din interiorul spitalului, a declarat purtătorul de cuvânt militar Hagari, forţele israeliene s-au retras, ieşind luni din complex. Doi soldaţi israelieni au fost ucişi şi opt au fost răniţi în lupte, a spus el.

Brigăzile Martirilor Al-Aqsa, un grup militant care are legături vagi cu mişcarea Fatah a preşedintelui Mahmoud Abbas, a declarat că luptătorii săi au vizat forţele israeliene cu artileria în timpul operaţiunii şi în timp ce forţele se retrăgeau.

Hamas a publicat, de asemenea, înregistrări video cu militanţi care pregătesc obuze despre care a spus că au fost îndreptate spre forţele israeliene din incinta spitalului.

Hagari a recunoscut că luptele au distrus secţia de urgenţă a spitalului Shifa şi un complex spitalicesc important.

"Pe lângă succes, există şi o tragedie, ca urmare a baricadelor, a bombelor şi a explozibililor pe care i-am folosit în acele clădiri. Aceasta este tragedia ruinării spitalului, deşi am încercat tot ce am putut pentru a preveni acest lucru", a spus el.

De ce a ţintit Israelul pentru a doua oară Shifa?

De când militanţii Hamas au luat cu asalt sudul Israelului, la 7 octombrie, Tel Aviv a făcut din Shifa o componentă centrală a contraofensivei sale fulminante asupra Gaza.

Israelul se confruntă cu un control sever în ceea ce priveşte cele două ofensive majore asupra Shifa. Spitalele beneficiază de protecţie specială în temeiul dreptului internaţional. Israelul spune că Shifa a pierdut această protecţie deoarece este un centru de comandă şi control al Hamas. Grupurile pentru drepturile omului şi avocaţii internaţionali spun că dovezile în sprijinul acestei afirmaţii au fost eronate şi insuficiente.

Justificând primul său raid, Israelul a spus că sub spital se află o reţea complexă de tuneluri, un centru de comandă central pentru Hamas. Dovezile produse în urma acelui raid - ascunzători de arme, un tunel care ducea la nişte încăperi mici şi părăginite care păreau scoase din uz şi nici nu au fost găsiţi militanţi - au fost departe de a susţine această afirmaţie.

Hagari a declarat luni că serviciile de informaţii au procedat greşit şi că Israelul a alertat militanţii Hamas de la Shifa anunţându-şi planurile de atac.

"Au plecat de acolo pentru că ştiau că venim. Şi de data aceasta, am făcut altceva", a spus el.

Revenind înapoi la Shifa la mijlocul lunii martie, a spus el, forţele i-au surprins pe militanţii care se regrupaseră înăuntru. Hagari a spus că armata crede acum că militanţii au operat în principal din secţiile clădirii spitalului , nu din tunelurile de dedesubt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor