Israelul distruge sistemul alimentar din Gaza, ca parte a unei tactici de "înfometare", acuză un expert ONU

Gaza, după bombardamentele israeliene (Mustafa Hassona / Anadolu / Getty Images)
Andrei Popescu
09.03.2024

Un expert al ONU a declarat joi că Israelul distruge sistemul alimentar din Gaza ca parte a unei "campanii mai ample de înfometare" în războiul său împotriva militanţilor Hamas şi a reproşat unui organism al ONU pentru drepturile omului că nu face mai mult, relatează Reuters.

"Imaginile înfometării din Gaza sunt de nesuportat, iar voi nu faceţi nimic", a declarat Michael Fakhri, raportor special al ONU pentru dreptul la hrană, într-un discurs în faţa Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.

Oficialii din domeniul ajutoarelor umanitare au avertizat asupra foametei iminente după cinci luni de campanie israeliană împotriva grupării palestiniene islamiste Hamas, în timp ce spitalele din partea de nord izolată a Fâşiei Gaza spun că au început să moară copii din cauza malnutriţiei.

De asemenea, Fakhri a declarat în faţa Consiliului că Israelul "distruge sistemul alimentar din Gaza".

"Israelul a organizat o campanie de înfometare împotriva poporului palestinian din Gaza", a adăugat el, spunând că aceasta a vizat inclusiv micii pescari.

Mai multe ţări au criticat Israelul pentru foametea tot mai mare din enclavă, inclusiv Egiptul şi Irakul.

Yeela Cytrin, consilier juridic la misiunea israeliană la ONU, a calificat acuzaţiile la adresa sa drept o "minciună flagrantă".

"Israelul respinge cu desăvârşire acuzaţiile conform cărora foloseşte foametea ca instrument de război", a declarat ea în faţa Consiliului, după care a ieşit din sală în semn de protest.

Israelul neagă restricţionarea ajutorului în Gaza şi a început să lucreze cu contractori privaţi pentru a livra ajutoare. Israelul afirmă că lupta sa este împotriva Hamas, ai cărei luptători au ucis 1.200 de persoane şi au luat 253 de ostatici în timpul atacurilor din 7 octombrie.

Fakhri, un profesor de drept canadian de origine libaneză, este unul dintre zecile de experţi independenţi în domeniul drepturilor omului însărcinaţi de Organizaţia Naţiunilor Unite să raporteze şi să ofere consultanţă cu privire la teme şi crize specifice.

Aproximativ 80% din sectorul pescuitului din Gaza a fost distrus de la 7 octombrie, a spus el, adăugând că fiecare barcă a fost distrusă de forţele israeliene în portul principal din oraşul Gaza.

În remarcile sale de încheiere, Fakhri a cerut ţărilor membre să ia în considerare, de asemenea, sancţiuni, tăierea legăturilor diplomatice şi embargouri asupra armelor.

"Acest lucru este sub supravegherea voastră. Vă rog să vă transformaţi cuvintele în fapte", a spus el.

Consiliul a înfiinţat în 2021 o comisie de anchetă a ONU, cu durată nelimitată, pentru a investiga încălcările drepturilor de ambele părţi ale conflictului, dar nu a adoptat nicio nouă moţiune de când au început ultimele violenţe din Gaza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor