Israelul bombardează ţinte iraniene din Siria
Forţele aeriene israeliene bombardează din nou ţinte în Siria pe fondul turbulenţelor în creştere din Orientul Mijlociu.
La începutul zilei de 18 noiembrie, forţele aeriene israeliene au efectuat o serie de lovituri aeriene asupra unor ţinte din Siria. Forţele israeliene de apărare (IDF) au susţinut că atacurile au ţintit „depozite, posturi de comandă, baze militare şi baterii de rachete sol-aer” aparţinând armatei siriene şi Forţei Quds iraniene. În total, atacurile ar fi atins 8 ţinte, inclusiv următoarele:
- un presupus complex militar iranian lângă Aeroportul Internaţional Damasc;
- cazărmi militare secrete care acţionează ca un complex de locuinţe pentru înalt oficiali iranieni, precum şi pentru delegaţii în vizită;
- un post de comandă pentru divizia 7 a armatei siriene care ar fi cooperat cu Forţa Quds;
- lansatoare de rachete sol-aer care au tras în direcţia avioanelor israeliene în timpul atacurilor.
Partea israeliană a susţinut că atacurile au survenit ca răspuns la plasarea de încărcături explozive în apropierea liniei de contact dintre partea controlată de Israel a înălţimilor Golan şi teritoriul controlat de Siria.
Potrivit purtătorului de cuvânt al IDF, Gen.de brigadă Hidai Zilberman, minele antipersonal descoperite pe 17 noiembrie fuseseră plantate de fapt cu câteva săptămâni înainte „de către sirienii locali sub comanda organizaţiei Quds iraniene”.
"Suntem pregătiţi de mult timp pentru eventualitatea unor atacuri teroriste în sectorul nordic", a declarat ministrul Apărării, Benny Ganz, comentând atacul. "Armata are capacitatea şi hotărârea de a răspunde sever oricărui incident atât pe frontul libanez, cât şi pe cel sirian ... spun clar: Siria este responsabilă pentru ceea ce se întâmplă pe teritoriul său".
Totodată, presa de stat din Siria a raportat că armata siriană şi-a activat forţele de apărare aeriană ca răspuns la agresiunea israeliană, susţinând că au fost interceptate mai multe rachete. Potrivit Ministerului sirian al Apărării, trei militari au fost ucişi şi un altul a fost rănit în urma atacurilor israeliene. Surse loiale Israelului şi grupuri militante care operează în Siria susţin că au fost ucişi cel puţin 10 luptători sprijiniţi de Iran.
Israelul îşi justifică atacul recent asupra Siriei prin necesitatea de a răspunde „comploturilor teroriste” susţinute de Iran. O versiune mai realistă ar fi aceea că Tel Aviv, îngrijorat de eventualitatea pierderii unui nou mandat de către Donald Trump la alegerile prezidenţiale din SUA, a început să folosească cele două luni rămase din mandatul lui Trump pentru a aduce cât mai multe daune adversarilor săi regionali.
Între timp, potrivit rapoartelor mass-mediei din SUA, Donald Trump, cunoscut pentru poziţia sa pro-israeliană, are în vedere chiar şi un plan de atacuri asupra obiectivelor nucleare iraniene înainte de a părăsi Casa Albă.
Potrivit publicaţiei New York Times - ostilă lui Trump - care citează surse anonime, Trump ar fi solicitat consilierilor săi să ofere „opţiuni” pentru atacarea principalului centru nuclear al Iranului, Natanz.
Iranul continuă să-şi mărească stocul de uraniu slab îmbogăţit ca parte a retragerii sale treptate din acordul nuclear din 2015, din care administraţia a scos SUA unilateral în mai 2018. Potrivit rapoartelor, principalele opţiuni sunt, ca întotdeauna, atacuri cu rachete de croazieră sau un atac cibernetic masiv.
Conducerea iraniană a promis deja un „răspuns zdrobitor” la orice fel de agresiune.