Isărescu, atac la politicieni: Gura bate fundul. Cine nu ştie să dialogheze poate să meargă acasă, nu să ne scoată pe noi din casă
alte articole
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu i-a atenţionat luni pe politicienii că "gura bate fundul" pe pieţele financiare. El a mai precizat că singura soluţie este dialogul, iar cine nu îl pune în practică să plece, fără a avea pretenţia să-i scoată pe ceilalţi din casă.
"Folosesc cuvintele unui foarte bun prieten al României, personalitate în lumea finanţelor, care mi-a spus chiar aşa: «Măi, voi chiar nu aveţi ce să faceţi?» (...) Aşa judecă lumea, şi nu trebuie uitat că lumea aceasta este formată din pieţe de unde România ia sume importante ca să-şi finanţeze deficitul bugetar şi ca să merg mai departe pentru a plăti salarii, pensii. Deci, aici nu e vorba de o joacă a BNR şi de o interferenţă. Aici este vorba de a transmite semnale foarte clare că această ţară trebuie să meargă înainte, instituţiile trebuie să-şi facă datoria (...) Fiecare trebuie să-şi facă datoria, iar în materie de finanţe internaţionale, atenţie, şi în finanţe interne, mai mult decât în oricare altă parte, spun eu că gura bate fundul, şi îl bate rău de tot. Şi nu avem nevoi de aşa ceva. Este un mesaj pe care îl repetăm", a spus Mugur Isărescu.
"Nu pot să spun mai mult pentru că suntem neutri politic, dar trebuie să spunem societăţii româneşti realitatea. Şi realitatea este aceasta: depindem de pieţele internaţionale şi ele te penalizează dramatic. Deocamdată se vede pe curs. Se va vedea şi pe costurile de finanţare, inevitabil. Şi e greu să discerni cât vine din plan internaţional, din locaţie geografică, din imagine şi cât vine din ce se întâmplă pe plan intern", a mai spus Mugur Isărescu.
"Politicienii asta dezvoltă, nu? Arta dialogului, asta e meseria lor. Cine nu ştie să dialogheze poate să meargă acasă, nu să ne scoată pe noi din casă. Politicienii trebuie să discute şi să găsească soluţii la situaţia actuală. Politicienii trebuie să se aşeze la masa şi să găsească soluţii, nu să interpreteze cursul că se duce în sus din cauza lui cutare sau luu cutare. Cursul este, cum v-am spus, o primă faţă. Mă opresc aici să nu capete alte conotaţii, dar m-aţi întrebat, nu? N-a fost iniţiativa mea", a mai precizat guvernatorul BNR.
Din cauza turbulenţelor politice. leul s-a depreciat cu până la 4,4% de la începutul lunii iulie, după ce s-a declanşat procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.