"Irina" va fi numele unui satelit din constelaţia Galileo

UE a anunţat că va boteza un satelit din constelaţia Galileo după numele câştigătoarei concursului desfăşurat în România, eleva Irina Măgureanu.
(NASA via Getty Images)
Laura Baban
07.02.2012

Comisia Europeană a organizat concursuri pentru copii în scopul de a găsi nume sateliţilor care urmează să fie lansaţi. În urma acestor concursuri, UE a anunţat că va boteza un satelit din constelaţia Galileo după numele câştigătoarei concursului desfăşurat în România, eleva Irina Măgureanu.

Satelitul va fi lansat într-un program european ce are ca scop dezvoltarea unui sistem comparabil cu GPS (SUA) şi Glonass (Rusia).

La competiţia din România (care s-a desfăşurat între 1 septembrie şi 15 noiembrie 2011) au participat peste 220 de copii între 9 şi 11 ani.

Irina Măgureanu a primit, în cadrul ceremoniei de premiere, ce a avut loc marţi, la Bucureşti, din partea coordonatorului Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", Adrian Şonka, un trofeu reprezentând satelitul în miniatură purtând numele ei, informează Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Juriul care a deliberat lucrările înscrise în concurs a fost format din astronomi şi alte personalităţi, printre care: Alexandrina Hristov (artistă în domeniul picturii, muzicii şi poeziei), Adrian Şonka (astronom, Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu") şi Virgiliu Pop (cercetător, Agenţia Spaţială Română).

Pentru a putea participa la concurs, fiecare copil a trimis o lucrare de artă pe tema: "Spaţiu şi Aeronautică". Copiii şi-au dat frâu liber imaginaţiei şi au putut folosi orice instrumente de desen sau pictură, precum şi orice alte materiale colorate sau tehnici. Lucrările au fost apoi scanate şi încărcate pe website-ul competiţiei.

Desenul câştigător, al Irinei Măgureanu, a fost realizat pe tabletă grafică. Pe cerul înstelat au fost adăugate pe rând Pământul, sateliţii şi norul de gaze în care stă scris Galileo, racheta, cometa, planeta Marte şi constelaţiile. Virgiliu Pop, membru al juriului din partea Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), a declarat: "Doresc să o felicit, în numele ROSA, pe Irina Măgureanu, câştigătoarea concursului. Acordarea unui nume românesc unui satelit artificial din constelaţia Galileo coincide cu o altă premieră spaţială din ţara noastră, şi anume lansarea primului satelit românesc, GOLIAT. Talentul Irinei - ca şi al celorlalţi copii români participanţi la concurs - demonstrează că o nouă generaţie de tineri creativi se formează în România - generaţie care va duce mai departe spiritul tehnic şi artistic al României".

Fiecare câştigător al concursurilor desfăşurate în statele membre va boteza cu prenumele lui sateliţii care urmează să fie lansaţi în spaţiu.

Programul Galileo al Europei este un sistemul independent global de navigaţie prin satelit. Programul va lansa cel puţin 27 de sateliţi.

Sistemul de sateliţi va beneficia de mai multe utilizări, inclusiv în domeniul managementului transportului sau pentru telefoanele mobile.

Galileo va permite celor care vor folosi programul să îşi cunoască poziţia exactă în timp şi spaţiu, la fel ca şi sistemul GPS, dar cu o precizie şi fiabilitate crescute. Galileo este programul Uniunii Europene de dezvoltare a sistemului global de navigaţie prin satelit sub control civil european. Programul va fi compatibil şi, pentru unele servicii, chiar interoperabil cu GPS şi Glonass, dar în acelaşi timp independent de acestea.

În 2014, Galileo va oferi trei servicii: serviciul deschis (gratuit), serviciul public reglementat (asigură funcţionarea continuă a serviciilor-cheie, ca de exemplu cel de ambulanţă sau poliţie, în timpul unor situaţii de criză) şi serviciul de căutare şi salvare (în situaţii de urgenţă, de exemplu pentru marinarii rătăciţi pe mare etc.). Ulterior se vor adăuga serviciul comercial şi o linie specială de protecţie (Safety-of-Life Service) cu o mai mare aplicabilitate şi date de acurateţe autentificate, în situaţii critice de viaţă şi moarte. Galileo a făcut recent un pas important înainte prin lansarea, la 21 octombrie 2011, a primilor doi sateliţi operaţionali din constelaţia Galileo. Următoarea lansare, a încă 2 sateliţi operaţionali, va avea loc pe parcursul anului 2012. Succesul lansării a pavat deja drumul pentru asigurarea funcţionării serviciilor anunţate, începând cu 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor