Iranul va începe îmbogăţirea uraniului cu ajutorul a mii de centrifuge avansate, potrivit organismului de supraveghere al ONU
Iranul va începe îmbogăţirea uraniului cu mii de centrifuge avansate la cele două instalaţii nucleare principale ale sale de la Fordo şi Natanz, a anunţat vineri organismul de supraveghere nucleară al Organizaţiei Naţiunilor Unite, sporind şi mai mult tensiunile cu privire la programul Teheranului, care îmbogăţeşte uraniu la niveluri apropiate de cele necesare pentru producerea de armament, potrivit AP.
Notificarea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a menţionat doar faptul că Iranul îmbogăţeşte uraniu cu noi centrifuge la o puritate de 5%, mult mai mică decât cea de 60% pe care o face în prezent - semnalând probabil că încă doreşte să negocieze cu Occidentul şi cu viitoarea administraţie a preşedintelui ales Donald Trump.
Cu toate acestea, rămâne neclar modul în care Trump va aborda Iranul după ce va intra în funcţie, mai ales că acesta continuă să ameninţe că va ataca Israelul în contextul războiului său împotriva Hamas în Fâşia Gaza şi imediat după ce a început o încetare a focului în campania sa din Liban. Trump a retras SUA din acordul nuclear încheiat de Iran cu puterile mondiale în 2018, punând în mişcare o serie de atacuri şi incidente în Orientul Mijlociu extins.
Misiunea Iranului la Organizaţia Naţiunilor Unite nu a răspuns la o cerere de comentarii cu privire la raportul AIEA. Teheranul a ameninţat că îşi va avansa rapid programul după ce Consiliul guvernatorilor de la AIEA a condamnat Iranul în cadrul unei reuniuni din noiembrie pentru că nu a cooperat pe deplin cu agenţia.
Într-o declaraţie, AIEA a prezentat planurile de care Iranul a informat-o, care includ alimentarea cu uraniu a aproximativ 45 de cascade de centrifuge avansate de tip IR-2M, IR-4 şi IR-6.
Cascadele sunt un grup de centrifuge care rotesc împreună gazul de uraniu pentru a îmbogăţi mai rapid uraniul. Fiecare dintre aceste clase avansate de centrifuge îmbogăţeşte uraniul mai rapid decât centrifugele IR-1 de bază ale Iranului, care au fost motorul programului atomic al ţării. AIEA nu a precizat câte maşini ar fi în fiecare cascadă, dar Iranul a pus în trecut aproximativ 160 de centrifuge într-o singură cascadă.
Nu este clar dacă Iranul a început deja să introducă uraniu în centrifuge. Teheranul a fost până acum vag în privinţa planurilor sale. Dar începerea îmbogăţirii la 5% oferă Teheranului atât un avantaj în negocierile cu Occidentul, cât şi o altă modalitate de a creşte presiunea în cazul în care occidentalilor nu le place ceea ce aud. Nivelurile de îmbogăţire de armament sunt de aproximativ 90%.
De la prăbuşirea acordului nuclear încheiat în 2015 de Iran cu puterile mondiale, ca urmare a retragerii unilaterale a SUA din acord în 2018, Iranul a continuat îmbogăţirea nucleară chiar sub nivelul de armament. Agenţiile americane de informaţii şi alte agenţii estimează că Iranul nu a început încă un program de înarmare.
Departamentul de Stat al SUA a declarat într-o declaraţie pentru The Associated Press că este „profund îngrijorat de anunţul Iranului că alege calea escaladării continue, spre deosebire de cooperarea cu AIEA”.
„Producţia şi acumularea continuă de uraniu îmbogăţit până la 60% de către Iran nu are nicio justificare civilă credibilă”, a adăugat acesta.
Iranul, în calitate de semnatar al Tratatului privind neproliferarea armelor nucleare, s-a angajat să permită AIEA să viziteze siturile sale atomice pentru a se asigura că programul său este paşnic. De asemenea, Teheranul a fost de acord cu o supraveghere suplimentară din partea AIEA ca parte a acordului nuclear din 2015, care prevedea ridicarea sancţiunilor în schimbul limitării drastice a programului său.
Cu toate acestea, timp de ani de zile, Iranul a restricţionat accesul inspectorilor la situri şi, în acelaşi timp, nu a răspuns pe deplin la întrebări privind alte situri în care au fost găsite materiale nucleare în trecut, după eşecul acordului.
În ultimele luni, oficialii iranieni, inclusiv liderul suprem Ayatollah Ali Khamenei şi preşedintele reformist Masoud Pezeshkian, au semnalat dorinţa de a negocia cu Occidentul. Dar Iranul a lansat, de asemenea, două atacuri asupra Israelului în mijlocul războiului.
Kazem Gharibabadi, un diplomat iranian, a declarat într-o postare pe platforma socială X că s-a întâlnit cu diplomatul UE Enrique Mora, criticând Europa ca fiind „egocentrică” şi având în acelaşi timp un „comportament iresponsabil”.
„În ceea ce priveşte problema nucleară a Iranului, Europa nu a reuşit să fie un actor serios din cauza lipsei de încredere în sine şi de responsabilitate”, a scris Gharibabadi.