Zboruri umanitare iraniene folosite pentru a transporta arme şi soldaţi în Siria
Peste 100 de avioane iraniene, sub masca ajutoarelor umanitare către Siria, au fost folosite pentru a livra echipamente militare şi soldaţi aparţinând Gărzii Revoluţionare Iraniene, a anunţat miercuri, 19 septembrie, Departamentul Trezoreriei americane.
Departamentul Trezoreriei este în proces de identificare a unui total de 117 avioane operate de 3 companii aeriene iraniene diferite.
“Iranul a folosit măsuri înşelătoare când a trimis astfel de bunuri către Siria, folosind o combinaţie de zboruri de tip pasager-cargo şi declarând încărcăturile ilegale drept ajutoare umanitare sau alte bunuri legale”, a conform unei declaraţii postate pe website-ul Departamentului de Trezorerie.
David S. Cohen, subsecretar al Departamentului de Trezorerie pentru terorism şi spionaj financiar, a susţinut într-o declaraţie că identificarea avioanelor “evidenţiază efortul continuu al Iranului de a susţine programele de AMD (arme de distrugere în masă) ale regimului lui Assad precum şi suprimarea sângeroasă desfăşurată de acesta împotriva poporului sirian.”
Duminică, 16 septembrie, în prima menţionarea oficială a prezenţei militare iraniene în Siria, comandantul Gărzi Revoluţionare Iraniene Mohammad Ali Jafari a declarat că diverşii consilieri ai unităţii militare de elită oferă asistenţă nonmilitară regimului sirian.
În timpul unei inspecţii de către autorităţile turce în martie 2011, un zbor iranian către Siria, care a fost listat ca transportând “piese auto de schimb”, a fost descoperit ca transportând arme de asalt AK-47, mitraliere şi aproape 8.000 de gloanţe, precum şi nişte obuze, conform Departamentului de Trezorerie.
În plus, un exportator belarus de stat de echipamente militare, Belvneshpromservice, a fost numit miercuri de către Departamentul de Trezorerie ca furnizând autorităţilor siriene fitiluri pentru bombe aeriene.
Amnesty Internaţional a declarat miercuri că forţele guvernamentale siriene desfăşoară la întâmplare atacuri cu bombe şi lovituri de artilerie asupra zonelor rezidenţiale care deseori ucid civili şi că nu vizează luptătorii rebeli.
Miercuri, săptămânile de lupte intense şi bombardamente puternice de către forţele guvernamentale siriene au forţat luptătorii rebeli să se retragă din către districte ale capitalei Damasc.
Tot miercuri, în Aleppo, nordul Siriei, grupurile pentru drepturile omului au raportat bombardamente puternice din partea forţelor guvernamentale.
Conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, situat în Anglia, cartierul Bustan al-Qasr din Aleppo a fost lovit de cel mai violent bombardament de la începerea revoluţiei.
Conform observatorului, cel puţin 80 de oameni, 65 dintre ei fiind civili, au fost ucişi miercuri ca urmare a conflictului.
Naţiunile Unite estimează că aproximativ 20.000 de oameni au murit de la începerea conflictului în martie 2011, în timp ce activiştii susţin că numărul morţilor este mult mai mare.