Iranul opreşte vânzările de petrol către companiile britanice şi franceze

Iranul a oprit vânzarea de ţiţei către Marea Britanie şi Franţa, a anunţat duminică ministerul de petrol al ţării. Măsura are loc cu câteva luni înainte de termenul limită impus de Uniunea Europeană pentru interzicerea importurilor de petrol din Iran, care urmează să intre în vigoare.
Iranienii la coadă la o staţie de benzină pentru a-şi alimenta motocicletele în centrul Teheranului, pe 19 februarie, 2012. (Behrouz Mehri / AFP / Getty Images)
Stephen Jones & Jack Phillips
20.02.2012

Iranul a oprit vânzarea de ţiţei către Marea Britanie şi Franţa, a anunţat duminică ministerul de petrol al ţării.

Măsura are loc cu câteva luni înainte de termenul limită impus de Uniunea Europeană pentru interzicerea importurilor de petrol din Iran, care urmează să intre în vigoare.

"Exportul de ţiţei către companiile britanice şi franceze a fost oprit ... vom vinde petrol nostru noilor clienţi," a fost citat purtătorul de cuvânt Alireza Nikzad pe site-ul ministerului de petrol.

UE a convenit ca termen limită data de 1 iulie pentru oprirea importurilor de ţiţei iranian. Amânarea interzicerii imediate a avut drept scop rezolvarea contractelor existente, în special în ţări precum Grecia, Italia şi Spania.

S-a sperat că embargoul impus de UE ar putea descuraja Republica Islamică de la continuarea programului său nuclear, despre care se crede că ar avea dimensiuni militare. Iranul insistă că este un proiect pur civil.

În prezent, UE reprezintă 20 la sută din exporturile iraniene de ţiţei. Cu toate acestea, Iranul a insistat duminică că va căuta cumpărători în altă parte.

"Avem clienţii noştri", a spus Nikzad. "Iranul s-a gândit deja la înlocuitori pentru aceste societăţi."

Probabil că măsura nu va afecta Franţa sau Marea Britanie foarte mult, din moment ce importurile iraniene reprezintă doar 3 la sută din tot petrolul importat de Franţa şi chiar mai puţin în Marea Britanie, potrivit ziarului Le Monde.

"Decizia iraniană nu are consecinţe directe practice," a declarat Jean-Louis Schilansky, preşedintele Uniunii Franceze a Industriei Petroliere pentru ziar. Mai mult, el a adăugat că "Franţa practic a încetat să mai importe petrol iranian" de anul trecut.

Mutarea UE de a îngheţa exporturile de petrol are drept scop exercitarea de presiuni asupra Teheranului în legătură cu programul său nuclear, despre care Statele Unite şi alte puteri occidentale susţin că ar putea să fi folosit pentru arme. Cu toate acestea, Iranul a susţinut că programul său are doar scopuri civile.

Un membru al parlamentului iranian, Nasser Soudani, a declarat pentru agenţia semi-oficială a Iranului, Mehr News, că Republica Islamică şi-ar putea opri exporturile şi către alte câteva ţări UE, în viitor.

"Toate scenariile sunt pe masă", a relatat Soudani pentru agenţia de ştiri, adăugând că "a fost schimbată corespondenţă cu unele ţări europene şi au fost rugaţi să reconsidere deciziile lor ostile faţă de Iran."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor