Israelul respinge propunerile SUA privind Valea Iordanului

Secretarul american de Stat John Kerry (Alex Wong / Getty Images)
Mioara Stoica
06.01.2014

Israelul a respins propunerile americane referitoare la contestata Valea Iordanului.

Youval Steinitz, ministrul afacerilor strategice, informaţiilor şi relaţiilor internaţionale ale Statului Israel a anunţat respingerea propunerii SUA de a asigura securitatea în Valea Iordanului. "Securitatea trebuie să rămână în mâinile noastre. Cine propune o soluţie care tinde la desfăşurarea unei forţe internaţionale, de agenţi de poliţie palestinieni şi mijloace tehnologice, nu a înţeles nimic despre Orientul Mijlociu", a declarat Steinitz.

Aceasta este una dintre problemele importante dezbătute în cadrul negocierilor israeliano-palestiniene, pe care secretarul de stat american John Kerry încearcă să o promoveze.

Şeful diplomaţiei americane a vorbit de progresele făcute în cadrul negocierilor şi a precizat că "planul de pace va fi corect şi echilibrat". Kerry a sosit în Israel joi, 2 ianuarie, în cea de-a zecea misiune a sa în Orientul Mijlociu. După întâlnirea cu preşedintele Autorităţii Palestiniene şi cu prim-ministrul Netanyahu, va fi rândul Arabiei Saudite şi al Iordaniei.

Înainte de a părăsi Ierusalimul, secretarul de stat al SUA a reiterat faptul că s-au făcut progrese, dar a menţionat că rămân problemele cheie de depăşit: "Acum nu este momentul să rămânem prinşi în provocările vieţii de zi cu zi. Nu ne putem permite luxul de a ne lungi asupra obstacolelor care, ştim cu toţii, ne-ar putea distrage atenţia de la obiectiv. Ceea ce avem nevoie este de a ridica ochii şi a privi mai departe".
Printre problemele critice este cea din Valea Iordanului.

Planul de securitate în Valea Iordanului

Zona în care se desfăşoară majoritatea proiectelor de colonizare ale Israelului, care ar dori să o anexeze, reprezintă pentru palestieni graniţa de est a viitorului stat independent. Potrivit unor zvonuri, proiectul de securitate în Valea Iordanului propus de Kerry prevede desfăşurarea de trupe israeliene de-a lungul frontierei şi la graniţa cu Iordania - ipoteză care nu este pe placul Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP) a lui Mahmoud Abbas - dar ar include, de asemenea, evacuarea aşezărilor evreieşti construite în această zonă.

Întâlnirea cu Abbas

După întâlnirea cu preşedintele ANP Mahmoud Abbas, Kerry a vorbit despre progresele înregistrate în procesul de pace recunoscând în acelaşi timp că rămân puncte nerezolvate. "Este greu", a declarat el reporterilor după o întâlnire de două ore. Negociatorul-şef Saeb Erekat a declarat: "Nimeni nu ar beneficia mai mult decât palestinienii în cazul în care efortul depus de secretarul Kerry va avea succes şi nimeni nu ar pierde mai mult decât palestinienii în cazul unui eşec".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor