Irak: Peste 350 de fete răpite în urmă cu 2 ani, eliberate din “jihadul sexual”

Grupul jihadist Statul Islamic răpeaşte fete şi femei pentru a le folosi pe post de sclave sexuale. În Irak, sute de sclave sexuale au fost salvate de trupele irakiene în timpul eliberării oraşului Fallujah.
Femei din mioritatea religioasă a yazidiţilor.
Femei din mioritatea religioasă a yazidiţilor. (Captură Foto)

Sute de sclave sexuale yazidite au fost eliberate din oraşul irakian Fallujah după ce grupul jihadist Statul Islamic a fost nevoit să se retragă sub presiunea armatei irakiene. Cele 354 de fete din minoritatea religioasaă a yazidiţilor au fost răpite de jihadişti în apropierea Muntelui Sinjar, în nordul Irakului, în vara lui 2014.

Statul Islamic a forţat zeci de membri ai comunităţii religioase yazidite să fugă de pe teritoriile lor, răpind şi violând femeile – pe care apoi le păstrau ca slave sexuale – şi ucigând bărbaţii. Yazidiţii sunt văzuţi ca eretici de către Statul Islamic, deoarece sistemul lor de credinţă conţine elemente din iudaism, creştinism şi islamism.

Mii de femei au fost victime ale aşa-zisului “jihad sexual”, au fost vândute de către jihadişti, iar unele dintre ele au fost înmânate ca premii de război sau pentru a scăpa de unele datorii. Acest lucru a alimentat economia ilicită, unele sclave fiind oferite spre vânzare pe reţele sociale precum Facebook.

Săptămâna trecută, ONU a raportat că masacrarea acestei minorităţi religioase reprezintă un genocid comis de Statul Islamic, estimându-se că 3.500 de femei şi copii yazidiţi încă se află în mâinile jihadiştilor.

Iar acum, pe măsură ce armata irakiană – sprijinită de lovituri aeriene ale coaliţiei conduse de SUA şi de alte miliţii - forţează treptat jihadiştii să se retragă din oraşul pe care l-au ocupat mult timp, unele dintre fetele răpite îşi vor vedea în curând familiile.

“Fetele eliberate au fost folosite ca sclave sexuale de jihadiştii ISIS (un alt nume folosit pentru Statul Islamic)”, a declarat pentru ARA News activistul pentru drepturile yazidiţilor Kelesh Shinglai. “Ele se află acum sub protecţia forţelor guvernamentale şi în curând vor fi transferate în regiunea Kurdistan.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe