Ion Sturza nu candidează la preşedinţie şi critică decizia Curţii Constituţionale

Decizia Curţii Constituţionale de a schimba modalitatea de alegere a preşedintelui R.Moldova este o capcană în care ne-am prins cu toţii, susţine fostul premier Ion Sturza, citat de Ziarul Naţional. Sturza a declarat că nu va candida la preşedinţie.
Ion Sturza
Ion Sturza (Florin Chirilă/Epoch Times)

Invitat în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV Chişinău, fostul prim-ministru a explicat că această decizie a Curţii convine în primul rând „absolutismului oligarhic” din R. Moldova pentru că schimbă agenda publică. ”Astăzi, toţi sunt preocupaţi de identificarea candidaţilor la funcţia de şef al statului, uitând de subiectul cu adevărat important care ţine de reforme”, a subliniat Sturza.

În opinia sa, prin această decizie, dar şi prin alte hotărâri emise anterior, judecătorii Curţii Constituţionale s-au compromis definitiv.

Ion Sturza a mai spus că nu va candida la prezidenţiale deoarece înţelege că „faptul că eşti foarte popular într-un cerc restrâns nu înseamnă că vei fi votat şi de mase”.

Referindu-se la candidaţii pentru alegerile prezidenţiale, care nu exclude că ar putea avea loc în vară, Sturza a opinat că cel mai probabil PD şi PL vor avea un candidat comun, iar partidele de pe stânga şi dreapta îşi vor consolida eforturile.

Pe de altă parte, fostul premier a susţinut că R. Moldova nu va reuşi să semneze un nou acord cu FMI, de aceea mizează cel mai mult pe împrumutul din partea României pe care probabil îl va primi. Sturza consideră că actualul Guvern are şanse mari de a-şi putea onora angajamentele de achitare a salariilor şi pensiilor, dar asta în detrimentul investiţiilor care, odată oprite, vor stopa şi dezvoltarea R. Moldova.

În aceeaşi emisiune, Sturza a afirmat că Vlad Plahotniuc ar fi câştigat susţinerea Bucureştiului şi a SUA pentru candidatura sa la funcţia de prim-ministru după o vizită secretă avută pe 20 decembrie la Bucureşti, unde a primit asigurări că va fi sprijinit. Bucureştiul ar fi fost cel care s-a preocupat să convingă SUA că oligarhul este unica şansă de a evita tancurile ruseşti.

„A fost o decizie colectivă inspirată de Bucureşti. Pentru Occident e mai confortabil aşa. Nu mai trebuie să discute cu multe voci. Dacă ai un singur telefon la Chişinău pe care să îl apelezi, e mai simplu”, a explicat Sturza.

Referindu-se la schimbările promise de guvernare, Sturza nu se arată prea optimist. Potrivit acestuia, un calcul simplu arată că întreaga maşinărie a lui Vlad Plahotniuc costă cam 150-250 de milioane de dolari pe an, bani cheltuiţi pentru televiziuni, miniştri, deputaţi, procurori, judecători, avioane.

„Sursele de profit nu sunt atât de simple ca a băga mâna în bugetul de stat. E vorba de surse energetice, minute de convorbiri telefonice, petrol”, a conchis Sturza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe