Ion Sandu (ANM): O importantă cantitate de apă se va acumula în judeţele Caraş-Severin, Gorj şi Mehedinţi
alte articole
O importantă cantitate de apă se va acumula în judeţele Caraş-Severin, Gorj şi Mehedinţi, în urma căderilor mari de precipitaţii, a afirmat directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, miercuri, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI).
"Sunt în vigoare două atenţionări consecutive de astăzi (n.r. miercuri) până mâine dimineaţa (n.r. joi) şi de mâine dimineaţă până poimâine (n.r. vineri). Trebuie atenţie deosebită pe zonele în care se suprapun cele două atenţionări, chiar dacă e vorba de cod galben, pentru că este vorba şi de faptul că au fost cantităţi de precipitaţii deja cumulate în acea zonă. Aş menţiona trei puncte fierbinţi, după părerea noastră, a specialiştilor din meteo şi din hidro. Este vorba de faptul că în cele trei judeţe din sud-vest - Caraş, Gorj şi Mehedinţi - se va cumula o cantitate importantă de apă, pentru că vineri după-amiază sau vineri la prânz, când încetează cea de-a doua atenţionare, există mare probabilitate să prelungim atenţionarea, dar numai pentru partea de sud-vest", a declarat Ion Sandu.
El a menţionat Suceava, Botoşani şi Neamţ drept alte zone unde trebuie acordată atenţie.
"Există al doilea punct în care trebuie mare atenţie, e vorba de Curbură, judeţele Prahova, Buzău, Vrancea şi al treilea punct Suceava, Botoşani şi Neamţ, unde trebuie multă atenţie, pentru că pot fi cantităţi foarte mari de precipitaţii", a adăugat Sandu.
Directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, Mary-Jeanne Adler, a spus că s-au acumulat în 24 de ore straturi importante de apă de 79 de litri pe metru pătrat în judeţul Mehedinţi şi 68 de litri pe metru pătrat în Prahova, ca atare au crescut nivelurile pe râurile Motru şi Coşuştea, s-au atins cotele de inundaţii şi pe Teleajen şi Râmnicu Sărat.
"Avem emisă avertizare în continuare până mâine la ora 14,00 pentru toate râurile submontane din judeţele Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin şi de asemenea Timiş, partea de sud a judeţului. În continuare am rulat diverse scenarii hidrologice. În cazul cel mai defavorabil în care se ating 50 de litri pe metru pătrat, pentru Moldova vom avea creşteri importante de asemenea ale râurilor din zona Podişului Moldovenesc, care pot depăşi cotele de inundaţii. Cotele de atenţie pot fi depăşite pe majoritatea afluenţilor montani ai Munţilor Orientali, astfel încât starea aceasta de avertizare trebuie generalizată cam aproape la toate judeţele din estul României", a afirmat Mary-Jeanne Adler.
Ea a spus că această prognoză va fi reactualizată joi, după ora 14,00.