Ion Oprişor îl combate pe Ilie Sârbu: "Nu este cazul de CSAT pentru numirea directorului SIE"

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. (presidency.ro)
Loredana Diacu
24.06.2015

Consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Ion Oprişor, a contracarat miercuri declaraţiile senatorului PSD, Ilie Sîrbu, care a acuzat că nominalizarea lui Mihai Răzvan Ungureanu la şefia SIE este ilegală din punct de vedere procedural pe motiv că nu a fost avansată către CSAT.

"Nu este cazul de CSAT pentru numirea directorului SIE. Este dreptul preşedintelui României să nominalizeze, iar plenul Parlamentului decide. Constituţia prevalează, legea SIE e făcută înainte. Preşedintele procedează corect", a declarat Ion Oprişor pentru Realitatea TV.

Oprişor a reamintit că a fost urmată aceeaşi procedură şi pentru numirea foştilor şefi ai Serviciului de Informaţii Externe.

Amintim că miercuri, după ce preşedintele Iohannis a anunţat nominalizarea lui MRU la şefia SIE, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat că nominalizarea este ilegală iar parlamentarii PSD vor vota împotrivă.

"Numirea este ilegală. În lege scrie că preşedintele face propunerea CSAT-ului. Eu nu am auzit să fie vreo şedinţă CSAT", a declarat Sârbu.

Liderul senatorilor PSD a mai precizat că a discutat cu Victor Ponta după nominalizarea lui MRU, iar acesta i-a spus că nu a fost informat: "Nu ştie nimic, nu s-a discutat, ca atare nu vom vota Pentru".

”Această propunere, din punct de vedere legal, poate ajunge la Parlament doar prin CSAT”, a afirmat Ilie Sârbu, potrivit mediafax.ro.

El a mai declarat că, pe lângă faptul că propunerea preşedintelui nu este legală din punct de vedere procedural, ”se strică o tradiţie”.

”S-a stricat şi o tradiţie - ca unul din şefii serviciilor de informaţii să fie de la opoziţie, altul să fie de la putere. Noi nu ne-am bătut foarte tare să avem şef la SIE”, a mai afirmat liderul senatorilor PSD.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor